Menu
Sluit

‘Horn of Plenty’ keert terug in nieuwe vorm

's-Hertogenbosch, 26 oktober 2023

Van 4 t/m 10 maart 2024 presenteren Nederlands’ bekendste trompettist Eric Vloeimans en Theater aan de Parade de tweede editie van het festival Horn of Plenty. Samen met nieuwe partner Willem Twee muziek en beeldende kunst zetten ze blaasmuziek gedurende zeven dagen, verspreid over de meest prominente podia van ’s-Hertogenbosch, in het zonnetje. Deze nieuwe opzet biedt meer ruimte voor diversiteit en herkenbaarheid en geeft de bezoeker meer keuzevrijheid.


Foto: Karsu - Radar Agency

De ambitie reikt verder
In het voorjaar van 2022 vond de allereerste editie van Horn of Plenty plaats in HAL8-Brabanthallen en Podium Azijnfabriek. Het was een kleurrijk spektakel, waarbij allerlei muziekgenres aan bod kwamen, maar de ambitie reikt verder. “De kwaliteit van het aanbod was toen gigantisch hoog, en ook het doel om een ontmoetingsplaats te creëren voor iedereen die blaast of van blaasmuziek houdt, werd aardig bereikt”, aldus Gijs van Schijndel, creatief en uitvoerend producent muziek & festivals bij Theater aan de Parade. “Mede doordat het enkele weken na de laatste lockdown plaatsvond, viel de publieksopkomst tegen, en we zagen minder diversiteit in het publiek dan we bij aanvang van het project voor ogen hadden. Daarom hebben we besloten om het festival in een nieuw jasje te gieten.”

Meer dagen, genres en podia
Waar de eerste editie van Horn of Plenty een driedaags festival met dagtickets was, is het nu een serie van uiteenlopende evenementen met ieder hun eigen tijd, locatie en ticketverkoop. Zo biedt het festival ruimte aan meer uiteenlopende concepten, stijlen en genres, waarmee het verschillende doelgroepen zal aanspreken. Door kaarten per concert aan te bieden, zijn de ticketprijzen goedkoper, wat hopelijk drempelverlagend werkt. Naast Eric Vloeimans als curator, heeft Horn of Plenty nu ook een programmaredactie. In deze redactie zitten niet alleen de programmeurs van Theater aan de Parade en Willem Twee muziek en beeldende kunst, maar onder andere ook de programmeur wereldmuziek van Tivoli Vredenburg en meervoudig Grammy-genomineerd Latin trompettiste Maite Hontelé. Daarnaast werkt Horn of Plenty samen met andere prominente partners in de stad, zoals de Jazzwerkplaats Den Bosch en Verkadefabriek. Samen komen ze tot een uiteenlopend programma met meer genres, op meer podia, verspreid over meer dagen en van hoge kwaliteit. 


Foto: Aires Tropicales Quintet

Van popmuziek en oosterse klanken tot een unieke sound in de kamermuziek
De nieuwe redactie heeft een contrastrijk programma samengesteld, gefundeerd op de pijlers blaasmuziek, diversiteit en kwaliteit. De eerste drie namen zijn al bevestigd en in de verkoop:

Wo 6 maart 2024: Aires Tropicales Quintet
Aires Tropicales is een kwintet dat pas twee jaar samenspeelt, maar internationaal nu al ontzettend hard aan de weg timmert. Deze opkomende talenten bieden een unieke sound binnen de traditionele kamermuziek en vallen op door hun sterke energie en de ritmes uit hun geboortelanden Cuba en Spanje.

Do 7 maart 2024: Eric Vloeimans, Kinan Azmeh & Jeroen van Vliet
Behalve als curator van het festival, treedt Eric Vloeimans ook weer op. Samen met de wereldberoemde Syrische klarinettist Kinan Azmeh en Boy Egdar-prijswinnaar en pianist Jeroen van Vliet brengt hij, na het daverende succes van Levanter, een nieuw repertoire: Blow The Wind Easterly.

Zo 10 maart 2024: Karsu
Niemand minder dan de Turks-Nederlandse popzangeres Karsu is afsluiter van het festival. Ze staat op het podium met band en een uitzonderlijk sterke blazerssectie en laat daarmee zien – naast dat ze zelf ontzettend getalenteerd is – hoe blazers ook op poppodia een belangrijke rol spelen.


Foto: Jeroen van Vliet, Eric Vloeimans & Kinan Azmeh - Merlijn Doomernik

Toonaangevend en verbindend blaasmuziekfestival
In totaal staan er zo’n 20 acts geprogrammeerd met ongeveer 110 (professionele) blaasmuzikanten. Door uiteenlopende genres onder één vlag te presenteren, met blaasmuziek als gemene deler, hoopt de organisatie bezoekers te verleiden muziek te gaan beluisteren en bekijken in totaal uiteenlopende genres. Daarnaast biedt het festival ruimte aan jong talent en creëert het met een meespeelevenement en een saxofoon-workshop ook een podium voor amateurs en participatie. “Het is de combinatie van álle blaasinstrumenten en álle genres die Horn of Plenty een toonaangevend en verbindend festival maakt binnen de blaasmuziek. Het is een kleurrijke ontmoetingsplaats en moet uitgroeien tot een tweejaarlijks verzamelpunt voor alles wat blaast”, aldus Gijs van Schijndel.

‘Horn of Plenty’ vindt plaats van maandag 4 tot en met zondag 10 maart 2024 in het nieuwe Theater aan de Parade, Willem Twee Poppodium, Willem Twee Toonzaal en Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch. Ticketprijzen vanaf € 12,50.  Ga voor meer info & tickets naar: hornofplentyfestival.nl. Het volledige programma van ‘Horn of Plenty’ wordt op dinsdag 28 november a.s. bekendgemaakt.