Menu
Sluit

We introduceren: de serie 'Toneelkijkers'

Theater aan de Parade introduceert dit najaar bij PERRON-3 in Rosmalen de serie Toneelkijkers. In deze serie neemt het theater de bezoeker in vijf voorstellingen mee langs de veelheid van toneel in Nederland. De reeks is geschikt voor eenieder die kennis wil maken met het genre toneel, geoefende kijkers die verdieping zoeken en alleen gaanden die het leuk vinden om samen naar het theater te gaan. De serie Toneelkijkers is voor dit jaar uitverkocht, maar niet getreurd, er zijn nog wel kaarten beschikbaar voor alle toneelvoorstellingen!


Foto: Piek

Ervaring niet vereist
Voor iedereen die niet weet of toneel iets voor hem of haar is, meer verdieping zoekt of liever niet meer alleen naar het theater gaat, introduceert Theater aan de Parade dit najaar de serie Toneelkijkers. De serie biedt vijf geselecteerde toneelvoorstellingen voor € 99,-.  “Als er een theatergenre van uitersten is dan is het wel toneel", aldus Ursel Braaksma, Programmamaker bij Theater aan de Parade. “Van klassiek repertoire tot nieuw werk. Van het beste van eigen bodem tot parels uit Vlaanderen. Toneel krijgt de komende tijd meer podium bij Theater aan de Parade. Natuurlijk omdat er ontzettend veel mooi toneel wordt gemaakt. Maar ook omdat toneel je anders naar jezelf en de wereld om ons heen laat kijken. En dat gunnen we zoveel mogelijk mensen komend seizoen.”

Divers aanbod
Op zondag 25 september wordt de reeks afgetrapt met de komische theaterthriller Hoogspel met Johnny Kraaijkamp, Doris Baaten en Trudy Labij. Vervolgens staat Momentum op het programma. Een voorstelling met Waldemar Torenstra, Astrid van Eck en Vincent Croiset over een politiek echtpaar in crisis op het hoogtepunt van de macht. In het voorjaar van 2023 brengt Benja Bruijning een persoonlijke monoloog van schrijver Nick Payne over rouw en verdriet in Een Leven, laat Rosie Stories in Happy in Holland de botsingen tussen moeder en dochter zien op de brokstukken van een Chinees-Indisch restaurant en brengt Het Zuidelijk Toneel in Mission Molière een bewerking van de Franse komedie De Mensenhater. Ursel: “We hebben juist voor deze vijf voorstellingen gekozen omdat ze heel verschillend zijn. Komisch met oude rotten in het vak, nieuwe makers die vernieuwende voorstellingen maken over thema's die hen persoonlijk raken, een nieuwe versie van een eeuwenoud repertoire stuk. We hebben de diversiteit opgezocht zodat je na de reeks ook nóg beter kan uitleggen wat je mooi vindt als kijker en wat niet."
 
Context programmering
Voorafgaand aan een aantal toneelvoorstellingen stuurt Theater aan de Parade de bezoekers de nodige informatie, zodat ze zich alvast kunnen inlezen. Op de avond zelf worden ze verwelkomd met een inleiding of nagesprek onder leiding van Sander Janssens, theaterrecensent bij het NRC en de Theaterkrant. Hij gaat het gesprek met de bezoekers aan door ze vragen te stellen als ‘Hoe kijk je naar toneel?’, ‘Wat heeft je geraakt?’, ‘Met welke vragen blijf je achter?’ en ‘Wat zeggen die vragen over jou?’. Ursel: “Veel mensen vinden toneel best moeilijk en denken dat het niets voor hen is. Toneel is ook een genre waarbij het fijn kan zijn wat meer achtergrondinformatie te hebben of er na afloop nog even over door te praten. Onder leiding van Sander Janssens willen we ons publiek iets leren over toneel, en hen handvaten geven hoe ze naar deze heel verschillende voorstellingen kunnen kijken.”

De serie ‘Toneelkijkers’ is vanaf 25 september te zien in PERRON-3 in Rosmalen. Helaas is deze al uitverkocht, er zijn echter nog wel kaarten beschikbaar voor alle toneelvoorstellingen>>.