Menu
Sluit

Bossche stadswandeling

Deze stadswandeling vond plaats in de zomer van 2021. Het is nu niet meer mogelijk de stadswandeling te lopen. 

Mijn lieven dochter is een audiotour voor jong en oud, een gloednieuwe Bossche stadswandeling met een uniek verhaal. Volg de route door de Bossche binnenstad, scan de QR codes en ontdek het verhaal van de Bossche Barbara Disquis uit de 15e eeuw. De stadswandeling is tot en met oktober, gratis en 24 uur per dag toegankelijk. Er is een audiotour voor volwassenen en een audiotour voor kinderen vanaf 4 jaar.

 

Barbara Disquis

In het Zwanenbroedershuis hangt een klein schilderij van een meisje dat de bezoeker zelfverzekerd aankijkt: Barbara Disquis. Ontsproten in 1482 uit een avontuurtje van de Bossche weduwe Disquis met keizer Maximiliaan van Oostenrijk, die haar niettemin erkent als ‘mijn lieven dochter’. Als ze zestien jaar is, moet Barbara trouwen. Maar de jonge vrouw komt in opstand en trekt zich terug in het klooster. Eigenzinnig en krachtig komt Barbara Disquis in verzet tegen de middeleeuwse verwachtingen en gewoonten. Als een vijftiende-eeuwse feministe gaat de dochter van de keizer de strijd aan met de macht...

Audiotour

Het tijdloze verhaal van de tegendraadse Barbara vormt de inspiratie voor de audiotour Mijn lieven dochter, een theatraal en modern hoorspel over sterke meiden toen en nu in het historische Den Bosch. 

Voor de audiotour heb je een mobiele telefoon met internet en een koptelefoon of oortjes nodig. Wandelend door de historische Bossche binnenstad tref je QR-codes op acht plekken waar Barbara’s leven zich ruim vijf eeuwen geleden voltrok. Als je inlogt op www.mijnlievendochter.nl en de QR-code met je telefoon scant, hoor je bekende acteurs als Paul Hoes, Ronald Schenk en Loes Luca - die je waarschijnlijk kent van Het Klokhuis, Ja zuster, nee zuster en 't Schaep met de vijf poten - het spannende verhaal van Barbara vertellen. Ook is er een kleine rol weggelegd voor burgemeester Jack Mikkers! Het is meeslepend en onthullend, vermakelijk en uniek. Het verhaal wordt sfeervol omlijst door de mystieke muziek van Hildegard van Bingen. Dit unieke project van Theater aan de Parade en Paleis voor Volksvlijt is gerealiseerd onder leiding van Vincent van den Elshout.

Er is een audiotour voor volwassenen en een audiotour voor kinderen (4+), waar bij elke QR-code een vermakelijk lied te horen zal zijn.

Mijn lieven dochter is de hele zomer gratis en 24 uur per dag toegankelijk. 

Het startpunt van de stadswandeling is bij het standbeeld van Maximiliaan aan de Limietlaan (vlakbij de ingang van Parkeergarage St.-Jan). Je scant de QR-code op de roze stickers (zie onderstaande afbeelding).

    

Concept/realisatie/regie: Vincent van den Elshout
Muziek: Jaques Noyons
Tekst: Don Duyns
Acteurs: Loes Luca, Jolijn Henneman, Paul Hoes, Dimitri Leue, Ronald Schenk, Jack Mikkers (burgemeester ’s-Hertogenbosch)
Spelopnamen: Maino Remmers (De Mediamannen)
QR-codes/app: Jules Verhaeren
Productie: Floor Kijl
Marketing: Marc van Doornewaard, Roland Schaap
Fondsenwerving: Geert Overdam
Zakelijke leiding: Francis Roeffen