Menu
Sluit

Salomonsoordeel, een bijzonder project

Deze voorstelling is geweest. 

In 2020 dook theater- en documentairemaker Ilay den Boer in de wereld van de asielprocedure. De aanleiding? Zijn goede vriend Hassan uit Gaza werd afgewezen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Onbegrijpelijk, vindt Ilay. Hij is vastbesloten om het hele systeem uit te pluizen, op zoek naar antwoorden. Hij ging langs bij het asielzoekerscentrum, deed research als beslis- en gehoormedewerker bij de IND en werkte als griffier in opleiding bij de Rechtbank Amsterdam. Wanneer hij als opgeleide hoor- en beslismedewerker zich realiseert dat hij Hassan’s asielrelaas ook ongeloofwaardig zou hebben verklaard en zou hebben afgewezen, beseft hij hoe complex de hele asielprocedure is. 

Aan het eind van dit project nodigde Ilay zijn vriend Hassan uit op het toneel om samen met zijn IND-mentor Peter én het publiek zich af te vragen waar wij met elkaar de wijsheid vandaan moeten halen voor een Salomonsoordeel. Hoe pakken wij met elkaar de verantwoordelijkheid?

De Volkskrant
De Volkskrant heeft Ilay anderhalf jaar lang gevolgd in zijn zoektocht naar antwoorden bij de IND. Van de eerste dag van zijn opleiding tot aan de vooravond van zijn voorstelling Salomonsoordeel. "In die zestien lange maanden van intensieve research en morele verwarring wordt zijn wereldbeeld flink op de proef gesteld en moet hij veel van zijn oude overtuigingen ingrijpend herzien. En onderweg steekt de IND daar misschien ook nog iets van op." vertelt Herien Wensink, journalist bij de Volkskrant. Benieuwd naar het hele artikel? Lees hier alles over de raportage.

Meer informatie over Salomonsoordeel vind je op www.tgilay-salomonsoordeel.nl 

Foto: Hilde Harshagen