Menu
Sluit
Anne-Fay's Reaspora
  • TP NEXT
  • Muziek

Anne-Fay's Reaspora

DOX

Do 02 maart 2023 - 20:30

PERRON-3

Geweest

Prijzen

  • Jongeren t/m 25 jaar (beschikbaar 48 uur voor aanvang) € 12,50
  • Normaal € 19,50

Programma

  • Aanvang voorstelling 20:30 uur

Extra informatie

Inclusief drankje

Theaterlocatie: PERRON-3

Zangeres Anne-Fay Kops (1988) en haar broer en filmmaker Felix Kops (1983) volgden de voetsporen van hun familie en voorouders en maakten samen een wereldreis langs de routes van de slavernij. Resultaat: een intiem en krachtig concert over kolonialisme met songs, dans en visuals van hun reis. Een van de indrukwekkendste concerten op onze concertagenda dit seizoen. Mis het niet!

Voor haar voorstelling reisde Anne-Fay langs drie continenten en stak twee keer de Atlantische oceaan over; dwars door één familiegeschiedenis. Háár eigen familiegeschiedenis, die sterk werd beïnvloed door het koloniaal verleden van Nederland. In het herdenkingsjaar 2023, 150 jaar na afschaffing van de slavernij, toont Anne-Fay’s Reaspora de impact die dit verleden nu nog heeft.Anne-Fay heeft een zwarte moeder, die het racisme dat ze ervaarde altijd verborgen hield. Ze is ook opgelucht dat haar dochter de privileges heeft die met een witte huid komen. Maar Anne-Fay vraagt zich juist af: “Mag ik met een witte huid, staan voor het recht van een zwarte vrouw? En hoe gebruik ik mijn privileges op een juiste manier?”

Diaspora - Reaspora

Zangeres Anne-Fay en haar broer filmmaker Felix volgden hun familie diaspora (verstrooiing of uitzaaiing) in tegenovergestelde richting; Reaspora. Van Nederland via Aruba en Curaçao naar Suriname, China en Ghana, op zoek naar de verhalen over hun afkomst. Ze ontmoetten familie, leerde over het koloniale verleden van Nederland en maakten muziek met lokale producers. Hun reis voerde ze langs bijzondere plekken in hun familiegeschiedenis, zoals Plantage Peperpot (de plek waar hun familie de naam Echteld kreeg), de Atlantische oceaan waar de slavenschepen hebben gevaren tot aan een voormalig slavenfort in Ghana. De visuals die ze hier hebben geschoten zijn de stille getuigen van een bewogen familiegeschiedenis.De muziek werd samengevoegd tot het muziekalbum ‘Reaspora’ met producers Morgan Avenue (S10, Willem) en Jeremia Jones (Damian Marley, Nicki Minaj). Het album kwam uit in 2021 met een concert show in de Melkweg wat lovende kritieken ontving. Nu zijn de muziek, het verhaal en de visuals te zien in het theater. Regie door Timothy de Gilde en tekst door Bodil de la Parra i.s.m. Anne-Fay en Felix.  

De Makers

Anne-Fay studeerde af als danser aan de Fontys Dansacademie en danste voor o.a. Roy Julen en Monique Duurvoort. Als zangeres was ze 6 jaar onderdeel van het ZO! Gospel Choir en zong met o.a. Shirma Rouse, the Ladies of Soul, Oleta Adams en Alain Clark. Filmmaker en broer Felix Kops ontwikkelde creatieve concepten voor o.a. Studio Roosegaarde, Typhoon en de Kunsthal. Samen richten ze Cookachoo op, een dj act die stond op o.a. Lowlands, Paris Fashion Week, Oerol en Milkshake Festival. In de videoclip van het Cookachoo’s nummer Twirl danste Dries Roelvink al voguend door het Rijksmuseum. In 2019 kwam Anne-Fay’s eerste solo werk uit, de EP ‘Onyx & Ivory.’ Ze schreef deze samen met Felix. 

Anne-Fay’s Reaspora werd genomineerd voor de BNG bank Theaterprijs. 


Let op: In de theatervoorstelling Reaspora worden de volgende gevoelige onderwerpen en trigger gevoelige technieken gebruikt en/of behandeld:

Content Warning: Voorbeelden van racisme, racistische scheldwoorden, citaten en ervaringen komen voor in de voorstelling. Daarnaast bevat de voorstelling ook grafische beelden van historische plekken in relatie tot de slavernij.

Trigger Warning: Tijdens de voorstelling wordt er gebruik gemaakt van een stroboscoop.

‘’Powered by DOX and PMP’’

wijzijndox.nl 

 

Beeld: Felix Kops

  • Let op: de prijs is exclusief €2,85 transactiekosten.

Bekijk de video

Do 02 maart 2023 - 20:30

PERRON-3

Geweest

Prijzen

  • Jongeren t/m 25 jaar (beschikbaar 48 uur voor aanvang) € 12,50
  • Normaal € 19,50

Programma

  • Aanvang voorstelling 20:30 uur

Extra informatie

Inclusief drankje