Menu
Sluit

Opera op de Parade 2024

Donderdag 20 t/m zaterdag 22 juni is het weer zover: Opera op de Parade. Al sinds 2007 schuiven jaarlijks duizenden bezoekers met hun eigen klapstoel en koelbox vol lekkere hapjes en drankjes aan op de Parade om een volledige opera gratis bij te wonen. Een magisch evenement aan de voet van de Sint-Jan waar jong en oud samenkomt om op een laagdrempelige manier kennis te maken met operamuziek.

Inmiddels is het evenement sinds 2018 uitgegroeid tot een meerdaags gratis operafestival, met dit jaar op donderdag niet één maar twee korte, komische opera’s, op vrijdag een Feelgood concert vol bekende vol bekende operette- musical- en filmmuziek-klassiekers en op zaterdag de inmiddels bekende Opera Sing Along.

 

Donderdag 20 juni – 20:00 uur: Opera op de Parade

Opera op de Parade staat dit jaar in het teken van de Italiaanse componist Gioachino Rossini. Op de eerste avond van het operafestival wordt er traditiegetrouw een complete opera opgevoerd door Opera Zuid en het volledige orkest van Philzuid. Dit jaar maakt de organisatie het extra bijzonder, want we presenteren maar liefst twee opera's, die samen een komische 'feelgood' voorstelling vormen om niet te missen. Van vernuftige vermommingen tot stiekeme afspraakjes; de clichés van de liefde worden met een twist weergegeven in de double bill van belcanto-grootmeester Gioacchino Rossini. Hij componeerde zijn geestige, energieke muziek op de komische verhalen van Giuseppe Maria Foppa.

In La scala di seta is Dorvil in het geheim getrouwd met Giulia. Elke avond beklimt hij stilletjes een zijden ladder (scala di seta) om zijn bruid te zien. Maar Giulia’s voogd heeft andere ideeën voor haar toekomst en probeert haar uit te huwelijken aan Blansac. Dit alles zorgt voor komische taferelen waarin de liefde overwint.

In Il signor Bruschino probeert Florville met listige plannetjes zelf toestemming te krijgen zijn geliefde Sofia te trouwen en niet meneer Bruschino junior, die Sofia’s voogd in gedachten heeft als huwelijkspartner. Maar lukt het hem? Hoewel alle heimelijke liefdes en slinkse plannetjes in beide eenakters zorgen voor een hoop chaos en lachwekkende commotie, verklaart iedereen uiteindelijk de liefde aan de juiste persoon.

★ ★ ★ ★  “Geen slapstick maar subtiele humor in dubbele Rossini bij Opera Zuid”, - NRC.

La scala di seta/Il signor Bruschino wordt uitgevoerd in het Italiaans met Nederlandse en Engelse vertaling, onder muzikale leiding van de in Den Bosch wonende dirigent Sander Teepen. 

 

Vrijdag 21 juni – 19:30 uur: Feelgood concert

Het Feelgood concert van vrijdagavond wordt gegeven door de Koninklijke Harnonie ’s-Hertogenbosch. Een sta-concert vol bekende operette- musical- en filmmuziek-klassiekers zoals een Sound of Music medley, 'Zeur niet' van Heerlijk duurt het langst, 'Una voce poco fa' van Il barbiere de Sevilla, Die Zauberflote en meer. Gezongen door de fantastische solisten Anne-Marijn Smulders, Danique Dusee (bekend van de nieuwe musical Elisabeth), Marjolein Verhagen, Anouk Zwanenberg en Sander van de Gevel.

Vanwege de EK-wedstrijd van het Nederlands Elftal is rekening gehouden met de eindtijd van dit concert. Bezoekers kunnen aansluitend aan het programma een nabijgelegen café opzoeken om de wedstrijd te bekijken.

Zaterdag 22 juni – 20:15 uur: Opera Sing Along

De Opera Sing Along is een groot meezingspektakel met de bekendste operahits, met het complete orkest van Philzuid, vocalisten van International Vocal Competition ’s-Hertogenbosch (IVC) en het Brabant Koor. Bij dit sta-evenement worden de songteksten geprojecteerd boven het orkest, zodat iedereen - ja ook jij - uit volle borst kan meezingen. Het belooft een waar muziekfeest te worden! Voor wie beslagen ten ijs wil komen is er op zondag 16 juni in Huis73 een workshop opera zingen onder leiding van Louis Buskens.

Opera op de Parade wordt georganiseerd door Theater aan de Parade, Philzuid en Opera Zuid in samenwerking met IVC, Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch en Huis73.

Meer info: operaopdeparade.nl