Menu
Sluit

Theater zoomt in reeks voorstellingen in op thema zorg en gezondheid

Theater aan de Parade zit als theater boven op de actualiteit. En met een reeks voorstellingen in het thema ‘zorg & gezondheid’ wil ze bijdragen aan het maatschappelijk debat over o.a. mentale gezondheid, werkdruk, ouderenzorg en de zorg voor de medemens. Van een sociaal experiment over verslaving, stigma’s en taboes tot een documentaire over de geschiedenis én toekomst van psychiatrie. En van de impact voor patiënt en omgeving na de diagnose MS tot dementie en hoe de zorg ook anders kan – nee, móét! De verschillende voorstellingen, soms voorzien van een voor- of nagesprek, zijn vanaf 13 januari 2023 te zien in PERRON-3 in Rosmalen. Kaarten zijn te koop via de website van Theater aan de Parade. 

 


Foto: Teun Toebes

Je lijf & je leven 
“Het is je allerbelangrijkste bezit: een goede gezondheid. Het is de juiste balans tussen geestelijk, fysiek en maatschappelijk welzijn. Maar wat als deze niet vanzelfsprekend is? Hoe ga je daar dan mee om? Wat verwachten we van de zorg? En wat is de verantwoordelijkheid van je omgeving? Het is een thema dat ons bezighoudt, maar wat ook makers inspireert tot het maken van voorstellingen”, aldus Bregtje Radstake, Hoofd Programma bij Theater aan de Parade die aangeeft hoe belangrijk het thema de komende jaren is.  

Een thema dat ertoe doet 
Net zoals eerdere thema’s als het klimaat en identiteit is ook zorg en gezondheid een onderwerp in de samenleving waartoe het theater zich met haar publiek wil verhouden. Een onderwerp waarover gediscussieerd mag worden, dat om nuancering vraagt en waarvan het verhelderend of soms troostend kan zijn het samen beet te pakken. Het is een vraagstuk waar theatermakers geïnspireerd door raken en ze met hun voorstellingen bezoekers helpen in de manier waarop ze ernaar kijken. 

Op de agenda 

 • Vr 13 januari 2023: De herintreding van Harry 
  Een voorstelling over verslaving, stigma’s en taboes. Kunstenaarscollectief Coup Cura slaagt er ook nu weer in om urgente thema’s op voortreffelijke wijze op het toneel te brengen. Op deze avond in een bonte mengeling van toneel, interactie, muziek en échte mensen. Aan het einde van de avond is het aan de bezoeker om het oordeel te vellen: voelt hij zich bevrijdt van de heersende stigma’s rondom verslaving? 

 • Wo 1 & do 2 februari 2023: Finding Willard 
  Welke plek worden mensen gegeven die afwijken van de norm in onze samenleving? Wat betekent het om voor een ander te zorgen in veranderende tijden? In dit filmische reisverhaal toont de Belgische theatermaker Tom Struyf (1983) zijn persoonlijke zoektocht naar de omgang met mensen die buiten de boot vallen. Een toneelstuk over opbouw en verval, zorg en het creëren van een betekenisvolle gemeenschap. 

 • Do 3 mei 2023: Zenuwslopend 
  Multiple sclerose, beter bekend als de ziekte MS, is een veelvoorkomende ziekte, omgeven door misverstanden, taboes en onbegrip. De voorstelling Zenuwslopend is gebaseerd op onderzoeken, interviews en meer dan 400 vragenlijsten. Vier performers – mét en zonder een MS-diagnose – gaan misverstanden over deze ziekte met 1000 gezichten te lijf. Het is voor iedereen die (n)iemand kent met deze chronische ziekte, herkenning zoekt of nog geen idee van de impact heeft.  

 • Za 13 mei 2023: Teun Toebes 
  Zijn boek VerpleegThuis ging in de eerste maand meer dan 30.000 keer over de toonbank en verovert in no time de eerste plek op de Nederlandse bestsellerlijst. We hebben het over auteur en verpleegkundige Teun Toebes (23) die samen met dementerenden op een afgesloten afdeling van een verpleeghuis woont. In zijn grappige, verdrietige én vrolijke show neemt Teun de bezoeker mee op missie: van ieder verpleeghuis een verpleegthuis maken. 

Programmeren langs de lijn van thema’s 
Om de verbinding tussen programma en de wereld van (toekomstige) bezoekers concreet te maken, heeft Theater aan de Parade een aantal thema’s benoemd, waarlangs het theater programmeert. Ze geven kaders aan het programma en het zijn thema’s waarmee Theater aan de Parade zich als organisatie verbindt en engageert. Eerder introduceerde het theater de thema’s: duurzaamheid – over de wereld van morgen, geschiedenis - over hoe het verleden het heden bepaalt en identiteit – hoe je wordt wie je bent en weer verandert. 

De zorg- en gezondheidsvoorstellingen zijn vanaf 13 januari 2023 te zien in PERRON-3 in Rosmalen. Tickets vanaf: € 19,50. Ga voor meer informatie en kaarten bestellen naar:
www.theateraandeparade.nl/zorg.