Menu
Sluit
Smelt
 • Toneel

Smelt

Ernst Daniël Smid en Roán ten Cate

Di 22 juni 2021 - 20:30

HAL8, kleine zaal - Brabanthallen

Geweest

  Overige speeldata

Prijzen

 • Normaal € 22,50

Programma

 • Aanvang voorstelling 20:30 uur
 • Geen pauze
 • Einde 21:45 uur

Extra informatie

Inclusief drankje

Theaterlocatie: HAL8 - Brabanthallen

Indien de voorstelling is uitverkocht kun je je hier inschrijven voor de wachtlijst. Let op: per voorstelling hebben we een andere wachtlijst, schrijf je in bij de juiste datum.

In de theatervoorstelling ‘Smelt’ worstelt Ernst Daniël Smid samen met Roán ten Cate als gefictionaliseerde versie van zichzelf met zijn leven, zijn identiteit en zijn carrière. In een theatrale documentaire dialoog met poëzie, humor, kwetsbaarheid en filosofie is er in het bijzonder aandacht voor dat verhaal over het leven dat we liever niet vertellen en horen: dat alles wat ooit was, ooit weer vergaat.

In Smelt worstelen twee acteurs met hun leven, hun identiteit en hun carrière. De één (Roán ten Cate) is net afgestudeerd aan de toneelschool en vastberaden om de wereld te veroveren. De ander (Ernst Daniël Smid) had die wereld ooit aan zijn voeten liggen, maar met het verstrijken van jaren is zijn glansrijke carrière als een van de grootste operazangers van Europa langzaamaan steeds meer in verval geraakt. Samen bevinden zij zich in twee tegengestelde levensfases: de een aan de voet van de Olympus, vol hoop en goede moed, de ander aan de andere kant van de berg, na er na een glorieuze beklimming keihard te zijn afgedonderd.

Drie jaar geleden werd Ernst Daniël Smid gediagnosticeerd met een levensbedreigende vorm van de ziekte van Parkinson. Dit aangrijpende verhaal dient nu als inspiratie voor deze voorstelling.

De voorstelling is natuurlijk gebaseerd op de situatie van Ernst, maar gaat tegelijkertijd over zo veel meer. Door Ernst samen met een jongere acteur in gesprek te laten gaan, wilden we de vraag naar vergankelijkheid in relatie tot identiteit stellen. Zonder daarmee de tragiek te verhullen, heeft dat geresulteerd in een ontroerende speelse voorstelling met worstelende personages van vlees en bloed", aldus regisseur Rowdy Pelgrim.

Smelt onderzoekt de vraag naar identiteit als het verhaal dat we van onszelf en de ander maken en welke rol succes en ambitie daarin spelen. Want ben je wie je bent, wie je wilt zijn of hoe anderen jou zien? En wat is succes eigenlijk, behalve een tussenstation tussen de as die we waren en de as waartoe we wederkeren? Door middel van lijven en stemmen, van humor en kwetsbaarheid, poëzie en filosofie worden deze vragen onderzocht.

Deze voorstelling wordt gemaakt in samenwerking met Theater aan de Parade en is mede mogelijk gemaakt door:
's-Hertogenbosch Cultuurstad van het Zuiden, Stichting VKS, Stichting CCC, Stichting MDB800, Stichting Theaterwissel, Stichting Leye Fonds, Stichting Tilmanshof, Jan Van Zijl en Bas Bloem

https://www.pelgrimmaakt.nl/ 

Foto: William Rutten

 • Let op: de prijs is exclusief €2,85 transactiekosten.
 • Bekijk hier wat onze coronamaatregelen zijn.

Bekijk de video

Di 22 juni 2021 - 20:30

HAL8, kleine zaal - Brabanthallen

Geweest

  Overige speeldata

Prijzen

 • Normaal € 22,50

Programma

 • Aanvang voorstelling 20:30 uur
 • Geen pauze
 • Einde 21:45 uur

Extra informatie

Inclusief drankje