Menu
Sluit
Lichter dan ik
 • Toneel
 • Blik op de wereld

Lichter dan ik

Esther Scheldwacht, Kees Hulst, Denise Aznam, Tara Hetharia

Wo 10 november 2021 - 20:00

HAL8, grote zaal - Brabanthallen

Prijzen

 • Normaal € 27,00
 • Vriendenticket incl. inleiding € 27,00

Programma

 • Inleiding 19:00 uur
 • Aanvang voorstelling 20:00 uur

Extra informatie

Inclusief drankje

Er is ook de mogelijkheid om een kaartje te kopen voor de inleiding om 19:00

Theaterlocatie: HAL8 - Brabanthallen

Na het succes van De tolk van Java komen de makers met een nieuw toneelstuk over de vaak onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale overheersing. Lichter dan ik is een bewerking van het gelijknamige bestsellerboek van Dido Michielsen. Een aangrijpend toneelstuk over de eigenzinnige Isah die ongekend grote offers moet brengen om haar kinderen te zien opgroeien. Een must-see!

Java, 1850. Isah is een jonge vrouw die wegloopt uit de Javaanse kraton, het hof van de sultan waar haar moeder werkt als batikster. Om aan uithuwelijking te ontkomen wordt ze huishoudster én minnares van een Hollandse officier. Ze schenkt hem twee dochters, maar het geluk is voorbij als hij terugkeert naar Nederland om te trouwen. Hij zet Isah bij het grofvuil en laat zijn dochters adopteren door een vriend. Isah kiest ervoor als oppas bij haar kinderen te blijven, maar mag hen onder geen beding vertellen dat zij hun moeder is. Deze onvrijwillige, ingrijpende keuze blijft Isah voor de rest van haar leven achtervolgen.

Lichter dan ik is een aangrijpend verhaal over een jonge vrouw die haar Javaanse afkomst niet kan en niet wil verloochenen. Het biedt vanuit het perspectief van de vrouw een bijzondere blik op de strijd die veel Indonesische vrouwen hebben gestreden tijdens de koloniale overheersing. Een indrukwekkende avond uit en een aanrader voor iedereen die hier meer over wil weten.

Inleiding:
Lichter dan ik
vertelt het levensverhaal van een negentiende eeuwse njai. Een bijzondere geschiedenis die symbool staat voor het lot van veel Indonesische vrouwen die als huishoudster en minnares van een Hollander leefden. In de inleiding wordt de historische achtergrond geschetst van deze, vaak volstrekt anoniem gebleven vrouwen. Daarnaast gaat de inleider in op de inhoudelijke en theatrale keuzes van de makers en het ambacht van batik. Deze techniek om stoffen te verven en motieven te geven, speelt een belangrijke rol in de voorstelling, zowel in het verhaal als in de kostuums.

De inleiding wordt verzorgd door Kees Hulst, die tevens meespeelt in Lichter dan ik. Hij kreeg een Gouden Kalf voor zijn rol als Hendrik Groen in Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen en speelde in verschillende films als Alles is familie, Rundfunk: Jachterwachter en Wonderbroeders en Engel. Ook speelde hij rollen in de televisieseries Gooische Vrouwen en Moordvrouw. De acteur en regisseur vertolkte de mannelijke hoofdrol in Tirza naar de roman van Arnon Grunberg, waarvoor hij met de Louis d’Or bekroond werd. Eerder was hij bij Korthals Stuurman te zien in Wuivend graan en Het Diner.

korthalsstuurman.nl

Foto: Piek

 • Let op: de prijs is exclusief €2,85 transactiekosten.
 • Bekijk hier wat onze coronamaatregelen zijn.

Bekijk de video

Wo 10 november 2021 - 20:00

HAL8, grote zaal - Brabanthallen

Prijzen

 • Normaal € 27,00
 • Vriendenticket incl. inleiding € 27,00

Programma

 • Inleiding 19:00 uur
 • Aanvang voorstelling 20:00 uur

Extra informatie

Inclusief drankje

Er is ook de mogelijkheid om een kaartje te kopen voor de inleiding om 19:00