Menu
Sluit

Verken het Verleden

Thema: geschiedenis - over hoe het verleden het heden bepaalt

We kennen de verhalen uit het verleden. Tenminste dat denken we. Onze geschiedenis maakt dat we zijn waar we nu zijn. Maar meer en meer blijkt dat hóe we het verleden ervaren voor iedereen anders is. En dat er nog veel verhalen niet verteld zijn.

Theater aan de Parade biedt een podium voor al deze verhalen en perspectieven. De bekende én minder bekende. De misschien heroïsche, maar ook de pijnlijke en confronterende. Omdat we ervan overtuigd zijn dat het belangrijk is om het verleden te blijven vertellen. 

Afgelopen voorstellingen:

Oorlogswinter (10+)

Oorlogswinter (10+)

'Oorlogswinter', wie heeft het bekende boek van Jan Terlouw niet gelezen? Het is precies 50 jaar geleden verschenen. Theatergroep De Jonge Honden bewerkte het boek tot een spannende familievoorstelling over vriendschap, vertrouwen en volwassen worden in een oorlog.

Trompettist in Auschwitz (try-out)

Trompettist in Auschwitz (try-out)

Dat de trompet de zijden draad is waardoor je overleeft, kun je natuurlijk niet weten als je als 14-jarige jongetje op het muziekinstrument gaat spelen. Lex van Weren weet Auschwitz te overleven en anderen te helpen, dankzij zijn unieke positie in het kamporkest.

Hier zijn we koningen | Verzwegen Geschiedenis

Hier zijn we koningen | Verzwegen Geschiedenis

De Verzwegen Geschiedenis noemt Het Zuidelijk Toneel ‘een noodzakelijke bijles wereld-geschiedenis'. Hoe ziet ons verleden eruit als je niet eens door die Westerse bril kijkt? Een avond vol verhalen, spoken word en muziek in het kader van Black History Month.

Java 1948

Java 1948

Wanneer Hanneke het dagboek van haar opa vindt, raakt ze geboeid door zijn verhaal. Hij vocht als Brabantse jongen in de onafhankelijk-heidsstrijd van Indonesië. Tot het dagboek ineens stopt. Reden om op onderzoek uit te gaan. En dat levert een bijzonder verhaal op.

A Seat at the Table

A Seat at the Table

Saman Amini en Nima Mohaghegh komen terug naar het theater met deze actuele en urgente voorstelling in de strijd tegen alledaags racisme en uitsluiting. Het stuk is gebaseerd op eigen ervaringen. Ervaringen die soms zo absurd zijn, dat het lachwekkend is.

Etty Hillesum: Dat onverwoestbare in mij

Etty Hillesum: Dat onverwoestbare in mij

Het is de tweede voorstelling die Julika Marijn over Etty Hillesum maakt, ook wel 'de oudere’ Anne Frank genoemd. Ze zoekt inspiratie bij haar: hoe ga je om met een wereld waarin haat voorop staat? En hoe houd je je staande zonder angst? De tekst is poëtisch en vol zelfspot.