Menu
Sluit
November Music: Ives Ensemble & Naomi Sato / Richard Rijnvos
  • Klassieke muziek
  • Muziek

November Music: Ives Ensemble & Naomi Sato / Richard Rijnvos

Kosmoscópio

Zo 05 november 2023 - 19:00

Grote Kerk

Geweest

Prijzen

  • Normaal € 18,00

Programma

  • Aanvang voorstelling 19:00 uur
  • Einde 20:00 uur

Locatie: Grote Kerk

Wanneer de Nederlandse componist Richard Rijnvos een nieuwe compositiecyclus begint, gaan alle liefhebbers van vernieuwende muziek recht overeind zitten van louter nieuwsgierigheid. De afgelopen twintig jaar heeft Rijnvos namelijk een ijzersterk, consistent oeuvre opgebouwd met meerdelige cycli.

Al zijn werken staan in een seriematige relatie tot elkaar. Beeldende kunst, landkaarten en mathematische patronen behoren daarbij tot zijn bouwmateriaal. Na een cyclus over de stad New York volgde een tweede over Venetië. Daarna is het een kwestie van schaalvergroting: steden werden continenten, continenten werden hemellichamen.

Na de voltooiing van Grand Atlas, een cyclus waarin elk van de zeven wereldcontinenten wordt verbeeld in een orkestrale compositie, komt Rijnvos nu met de nieuwe cyclus Kosmoscópio. Tijdens November Music brengen het Ives Ensemble en sho-speler Naomi Sato de eerste twee voltooide delen uit deze voortgaande cyclus.

Kosmoscópio is een serie van negen composities over Pythagoras en zijn ‘Harmonie der Sferen’. In navolging van het (inmiddels achterhaalde) geocentrische model van het universum, maakt de luisteraar een ruimtereis van de Aarde naar de Maan, vervolgens naar Mercurius, Venus, de Zon, Mars, Jupiter, Saturnus, met als laatste bestemming het oneindige Sterrengewelf. Het Ives Ensemble reist af naar de sterren in Rijnvos’ Kosmoscópio. Het ensemble speelt het strijkkwartet Seléne (de Maan) en koppelt dat aan Aphrodíte (de planeet Venus), een gloednieuw werk voor sho (Japans mondorgel) en strijksextet.

Programma
Richard Rijnvos - Aphrodíte (Kosmoscópio deel IV)
Richard Rijnvos - Seléne (Kosmoscópio deel II)

Ives Ensemble
Naomi Sato - sho

www.novembermusic.net 

Beeld: November Music

- Let op: de prijs is exclusief € 2,85 transactiekosten.

Bekijk de video

Zo 05 november 2023 - 19:00

Grote Kerk

Geweest

Prijzen

  • Normaal € 18,00

Programma

  • Aanvang voorstelling 19:00 uur
  • Einde 20:00 uur