Menu
Sluit
Kroon
 • Toneel

Kroon

Het Zuidelijk Toneel

Za 17 september 2022 - 20:30

Geniezaal

Geweest

  Overige speeldata

Prijzen

 • Jongeren t/m 25 jaar (beschikbaar 48 uur voor aanvang) € 12,50
 • Normaal € 22,50
 • Vriendenprijs € 22,50

Programma

 • Aanvang voorstelling 20:30 uur

Extra informatie

Exclusief drankje

Theaterlocatie: Geniemuseum - Vught

Onze culturele agenda barst van de artistieke hoogstandjes dit seizoen. Kroon van Het Zuidelijk Toneel is er zo een. Geïnspireerd op het bijzondere parcours van Marco Kroon die ‘als een Icarus ten hemel steeg en zijn vleugels brandde aan de dagdagelijkse werkelijkheid’, biedt de voorstelling een ongefilterd kijkje in de gesloten en complexe wereld van de Nederlandse defensie.

Geen voorstelling is dit theaterseizoen actueler dan Kroon. Tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne laat Het Zuidelijk Toneel ons met een andere blik naar de complexe en besloten wereld van defensie kijken. 

Locatievoorstelling in het Geniemuseum in Vught
Theatermaker en acteur Gillis Biesheuvel heeft een fascinatie voor het Nederlandse leger. Het verhaal van Marco Kroon, Ridder in de Militaire Willems-Orde, is zowel heldhaftig als omstreden. Biesheuvel en schrijver Dana Linssen hebben Marco Kroon en vele anderen bij defensie geinterviewd om zo meer inzicht te krijgen in de complexe en gesloten wereld van defensie, waarbij overtuiging, eer en landsbelang strijden met het leven van alledag. Het resultaat is de voorstelling Kroon; een bijzondere locatievoorstelling in het Geniemuseum in Vught, op de door militiaren bewoonde Van Brederokazerne. 

De complexe wereld van defensie
Kroon
laat een militair zien die zijn sporen heeft verdiend, zijn vergissingen heeft gemaakt en nu een dochter heeft die door haar pijlsnelle carrière bij defensie aan de vooravond staat van iets groots. Op de achtergrond is Europa betrokken geraakt bij een oorlog. Kroon is een verhaal over de kracht van jonge ambitie tegenover terughoudende ervaring, over inzicht en pijn, passie en blind vertrouwen. Een wereld van rangen en standen, materieeltekort en materiaalmoeheid, op zoek naar een nieuwe toekomst. De voorstelling maakt de complexiteit over de geweldsmonopolie inzichtelijk in een wereld met zoveel tegengestelde belangen. Sarah Moeremans doet de regie van Kroon en Luca Bötzel en Gilles Biesheuvel het spel.  

Inclusief museumbezoek
Voorafgaand aan de voorstelling kun je het Geniemuseum bezoeken. De deuren van het museum openen een uur vóór aanvang, waar je wordt ontvangen met koffie en/of thee. Vijf minuten voordat Kroon begint, heet een vrijwilliger van het museum je welkom in de foyer. 

Try-out & première
Vanaf september speelt Kroon op diverse locaties in Nederland. Theater aan de Parade heeft echter de primeur! Op donderdag 15 september is de try-out en op vrijdag 16 september de première. Bestel snel je kaarten!

Over Het Zuidelijk Toneel
Bij Het Zuidelijk Toneel leer je jezelf kennen. In voorstellingen en projecten ontmoet je de wereld, ontdek je nieuwe inzichten en word je verrast. Het gezelschap zet theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken. Als cartograaf van de eigen tijd ontwikkelde Het Zuidelijk Toneel zich tot een uniek gezelschap: geëngageerd, innovatief en steeds gericht op de thematiek van de Ander en het Anderszijn.

hzt.nl

Beeld: Sofie Knijff

Za 17 september 2022 - 20:30

Geniezaal

Geweest

  Overige speeldata

Prijzen

 • Jongeren t/m 25 jaar (beschikbaar 48 uur voor aanvang) € 12,50
 • Normaal € 22,50
 • Vriendenprijs € 22,50

Programma

 • Aanvang voorstelling 20:30 uur

Extra informatie

Exclusief drankje