Menu
Sluit
Klimaatmakers: Power
  • TP NEXT
  • Toneel

Klimaatmakers: Power

Joeri Heegstra & Likeminds

Do 06 oktober 2022 - 20:30

Werkwarenhuis

Geweest

Prijzen

  • Normaal € 12,50

Programma

  • Aanvang voorstelling 20:30 uur

Extra informatie

Exclusief drankje

Theaterlocatie: Werkwarenhuis, Den Bosch 

Regisseur Joeri Heegstra staat bekend om zijn sociaal-maatschappelijk, geëngageerde voorstellingen die de grens tussen theater en activisme onderzoekt. In POWER is het woord aan Inez Nuijten, een 19-jarige klimaatactiviste. In een monoloog van 45 minuten neemt ze haar omgeving, de overheid, de grote oliemaatschappijen, haar eigen generatie én zichzelf de maat. Wedden dat jij met genoeg gespreksstof de zaal verlaat?

Voor jonge mensen is de klimaatcrisis geen abstract thema, sterker nog: voor hen is het een persoonlijke crisis. Een crisis die hun toekomst op het spel zet. Dat gegeven steekt schrijver en regisseur Joeri Heegstra in POWER niet onder stoelen of banken. In de monoloog, door de pas 18-jarige klimaatactiviste Inez Nuijten, laat ze de bittere realiteit van alledag zien.

Verzet en desillusie
Hoe protesten vertrouwde en ongevaarlijke gebeurtenissen zijn geworden. Hoe klimaatverandering onder het tapijt wordt geveegd. Dat wát er gebeurt niet genoeg is en te langzaam op gang komt. Inez voelt zich alleen en in de steek gelaten. Door haar omgeving, de overheid, de grote oliemaatschappijen, maar óók door haar eigen generatie waarvan het gros het niet belangrijk genoeg vindt om voor hun eigen toekomst te vechten.

Er is hoop
Maar Inez gaat daar verandering in brengen. Helemaal in haar eentje gaat ze doen wat eerst ondenkbaar en nu onvermijdelijk is: de macht terugpakken, koste wat het kost. Ga zitten en laat je omver blazen. Om nog uren over na te praten. Gegarandeerd. 

Tekst uit POWER:
“Misschien hadden we toen moeten doorpakken. Niet denken: we staan hier met heel veel mensen en heel veel borden hartstikke mediageniek te wezen, dus dan volgt de verandering wel. Nee. Gewoon, iedereen die aanwezig is, moet van één zo’n asociaal grote auto de banden laten leeglopen, moet één deur van een fastfashionketen dichtlijmen, moet één koelcel van de AH-vleesafdeling onklaar maken. Stel je voor wat we dan hadden bereikt.”

Over Joeri Heegstra
Joeri Heegstra (1993) studeerde Performance aan de Toneelacademie Maastricht en is werkzaam als regisseur, acteur en geluidsontwerper. Hij maakt sociaal-maatschappelijk geëngageerde voorstellingen die de grens van theater en activisme onderzoeken en is deel van collectief Opening Statement.

Over Inez Nuijten
Inez Nuijten (2002) komt uit Den Haag en deed in 2021 eindexamen. Ze houdt zich graag bezig met theater en is zeer actief in de strijd tegen klimaatverandering. Inez is een van de oprichters van Youth for Climate Nederland waar ze op dit moment secretaris van de Raad van Advies is. Ze is ook regelmatig betrokken bij verschillende klimaatacties en -protesten.

Theaterkrant over Power
''Heegstra schreef een boeiende exploratie van het hedendaagse klimaatengagement van de jonge generatie. Doordat de monoloog wordt opgevoerd door iemand van achttien jaar – die haar eigen persoonlijke leven erdoorheen vlecht – wordt invoelbaar wat soms al te gemakkelijk vergeten wordt: dat de klimaatcrisis, zeker voor jonge mensen, een persoonlijke crisis is.'''
Lees het hele artikel>>

Likeminds
Grootstedelijke ontwikkelplek voor meerstemmige theatermakers uit verschillende disciplines. Artistieke diversiteit is altijd het uitgangspunt. De grote gemene deler van makers en voorstellingen is eigenzinnig, fluïde, divers, activistisch, rafelig en kwetsbaar.

likeminds.nl

Beeld: Lisa Schamlé

  • Let op: de prijs is exclusief €2,85 transactiekosten.

Do 06 oktober 2022 - 20:30

Werkwarenhuis

Geweest

Prijzen

  • Normaal € 12,50

Programma

  • Aanvang voorstelling 20:30 uur

Extra informatie

Exclusief drankje