Menu
Sluit

PELGRIM MAAKT

PELGRIM MAAKT creëert voorstellingen op het snijvlak van het culturele en het sociale domein. Zo maakte het gezelschap eerder de voorstelling SMELT met Ernst Daniël Smid over zijn worsteling met de ziekte van Parkinson. Voor het openingsseizoen produceert PELGRIM MAAKT samen met Theater aan de Parade de familievoorstelling De Bellende Engel met John Buijsman in de hoofdrol.

PELGRIM MAAKT is opgericht door Rowdy Pelgrim. Rowdy studeerde in 2011 cum laude af aan de Academie voor Theater te Tilburg. Hij werd in datzelfde jaar genomineerd voor de Jacques de Leeuw Toptalent Prijs en won de Entreeprijs van Theaterfestival Boulevard. In de jaren daarna maakte hij meerdere voorstellingen voor o.a. Theaterfestival Boulevard en diverse vrije producenten. Hij won de juryprijs van het CTF en onlangs regisseerde hij de voorstellingen Bij Robert (Robert van Beckhoven), Zomer zonder vrouw (Bartho Braat en Ernst Daniel Smid) en Strijders (REL).

SMELT

In Smelt worstelen twee acteurs met hun leven, hun identiteit en hun carrière. De een (Roán ten Cate, 24 jaar) is net afgestudeerd van de toneelschool en vastberaden om de wereld te veroveren. De ander (Ernst Daniël Smid, 67 jaar) had die wereld ooit aan zijn voeten liggen, maar met het verstrijken van jaren is zijn glansrijke carrière als een van de grootste operazangers van Europa langzaamaan steeds meer in verval geraakt – evenals zijn eigen lichaam, nadat bij hem een aantal jaar geleden de ziekte van Parkinson werd geconstateerd. Samen bevinden zij zich in twee tegengestelde levensfases: de een aan de voet van de Olympus, vol hoop en goede moed, de ander aan de andere kant van de berg, na er na een glorieuze beklimming keihard te zijn afgedonderd.

Een ongelofelijk indrukwekkende voorstelling. Over hoe je omgaat met de ziekte van Parkinson, met ambitie, met ouder worden. Een knappe combinatie van een persoonlijk en kwetsbaar verhaal dat je laat lachen, ontroert en aanzet tot denken.

Smelt onderzoekt de vraag naar identiteit als het verhaal dat we van onszelf en de ander maken en welke rol succes en ambitie daarin spelen. Want ben je wie je bent, wie je wilt zijn of hoe anderen jou zien? En wat is succes eigenlijk, behalve een tussenstation tussen de as die we waren en de as waartoe we wederkeren? Door middel van lijven en stemmen, van humor en kwetsbaarheid, poëzie en filosofie worden deze vragen onderzocht. Hiermee is Smelt een theatrale documentaire dialoog met de hoogmoedige ambitie om het leven in al haar aspecten recht aan te doen met daarbij in het bijzonder aandacht voor dat verhaal over het leven dat we liever niet vertellen en horen: dat alles wat ooit was, ooit weer vergaat. Dus vanwaar al die moeite?

Het smelt. Haast onzichtbaar, maar het smelt. Wat het was, wordt het langzaam niet meer. Maar wat als smelten geen aftakeling is, maar groei? Of smelten groei noch aftakeling, maar gewoon verandering?  Van succesvol operazanger naar man die niet meer kan zingen vanwege zijn Parkinson.

Inmiddels is er ook een verfilming. Kijk voor meer info op pelgrimmaakt.nl/smelt

De Bellende Engel

Voor het openingsseizoen produceert PELGRIM MAAKT samen met Theater aan de Parade de familievoorstelling De Bellende Engel. Binnen dit theaterproject wordt onderzoek en kunst gecombineerd. Grote levensbeschouwelijke vragen van kinderen worden geïnterpreteerd via de kunst. Niet alleen met woorden, maar ook met muziek en theater. “Het huisgenootschap geeft PELGRIM MAAKT de mogelijkheid om nog verder te ontwikkelen in het realiseren van theaterproducties op het snijvlak van kunst en maatschappelijke relevantie. Ook geeft het ons veel meer mogelijkheden om te onderzoeken hoe we ook andere kunstvormen kunnen inzetten en integreren binnen onze projecten”, aldus Rowdy Pelgrim.

Meer info: pelgrimmaakt.nl