Menu
Sluit

Minoux

Maker en cabaretier Minou Bosua vindt de komende jaren bij Theater aan de Parade een plek voor het ontwikkelen van haar grote zaalwerk en haar internationale ambitie. In 2024 volgt het laatste deel van haar drieluik over familierelaties, Ouderpardon. Na de Moeder en de Vader is het woord nu aan de Kinderen. Een rechtbank-opera waarin de kinderen hun ouders aanklagen voor de collectieve voortplantingspsychose.

Minou Bosua (1969) is theatermaker, regisseur en actrice. Ze voltooide de Koningstheateracademie voor drama en in 1992 richtte ze theatergezelschap De Bloeiende Maagden op samen met Ingrid Wender. In 1995 wonnen ze samen met Anemoon Langenhoff de publieksprijs van het Leids Cabaret Festival. 

MINOUX is sinds 2018 in Den Bosch gevestigd en ontwikkelt een nieuwe vorm van theater die zij Bewustzijnsamusement noemt. Cabaret gaat in dialoog met documentaire, film, muziektheater en beeldende kunst. Bijzonder is dat bij het maken en spelen van de voorstelling een specifieke groep uit de samenleving deelneemt. In samenwerking met maatschappelijke en culturele organisaties maakt MINOUX uit deze groep een duurzame sociaal culturele community voor kwetsbare, eenzame of gewoon enthousiaste mensen op zoek naar verbinding. Op deze manier worden bestaande manieren van en opvattingen over samen-leven opengebroken en nieuwe mogelijkheden aangereikt (en bestendigd).

Ouderpardon

Na de Moeder en de Vader is het woord nu aan de Kinderen. In de moderne stadsopera Ouderpardon slepen de kinderen hun falende ouders voor het gerecht. Want heeft niet elk kind recht op een optimale ontwikkeling?

De bron van inspiratie voor deze theatrale zoektocht is de rijke, geheimzinnige en vaak gesloten structuur van het gezin waarin je opgroeit. Uit deze opvoeding vormen zich patronen en gewoontes gevuld met onzekerheden en overtuigingen waarachter de kern van onszelf makkelijk verstopt raakt.

En die patronen kopiëren we weer: we maken een eigen gezin naar klassiek voorbeeld en geven oude overtuigingen en angsten mee aan een nieuwe generatie. Vanuit een persoonlijke expeditie gaat Minou Bosua een open dialoog aan met medemakers (professioneel en amateur) en publiek. Samen worden ontdekkingen gedaan die invoelbaar zijn voor iedereen met een moeder, met een vader, met kinderen. Dit alles wordt vertaald in een nieuw gevonden theatertaal waarin, naast cabaret, documentaire en participatie een doorslaggevende rol spelen. Ontroering en amusement gaan hand in hand en geven stof tot nadenken over de manier waarop mensen samenleven en hoe zij zich te midden van anderen zelf optimaal kunnen ontplooien.

In juni 2024 is de eerste try-out van Ouderpardon. Minou: “Theater aan de Parade als kathedraal van de theatrale ontmoeting. Wat verheug ik me op de preken die schuddebuikend zullen worden voorgelezen. De liederen die uit de ramen door naar buiten zullen vliegen. De vragen die er zullen klinken, de glazen waaruit we zullen drinken. En dat ik jou daar ga ontmoeten.”

Meer info: minoux.nl