Menu
Sluit

Kirsten van Teijn

Kirsten van Teijn, cabaretière, zangeres en actrice, maakte haar prijswinnende voorstelling (S)EXPERIMENT, over haar polyamoreuze, biseksuele liefdesleven, in de kelder van het oude Theater aan de Parade en werd daarmee de eerste huisgenoot van Theater aan de Parade. Op 2 maart is de Brabantse Première van haar nieuwste voorstelling Jaloezie is een bitch. Daarnaast zal ze samen met collega-cabaretier Martijn Kardol te zien is in de nieuwe musical Ver van je bed show van Oatmilk Studio, welke in 2024 in première gaat bij Theater aan de Parade.

Ze debuteerde met de voorstelling Heilloos die met een sterrenregen ontvangen werd door de pers. In 2014 won ze alle prijzen op achtereenvolgens het Griffioen Zuidplein Cabaret Festival en het Groninger Studenten Cabaret Festival. Vervolgens reisde ze door het hele land met haar voorstelling Zalf en later in 2018 met haar derde voorstelling Nobel. Ze De Stijgend Applaus Stipendium, voor jonge, veelbelovende podiumkunstenaars op het gebied van cabaret en kleinkunst. Haar lied 'Meisjes' werd genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs. In Den Bosch trekt ze al jaren volle tenten op Theaterfestival Boulevard.

"Kirsten van Teijn heeft het lef en het ongegeneerde van Adèle Bloemendaal, gecombineerd met de chaos en het onweerstaanbare komische talent van Brigitte Kaandorp en gooit daar nog een lekker onvoorspelbaar sausje van zichzelf overheen." - Trouw

(S)EXPERIMENT

In 2020 toverde Kirsten de Casinozaal van het oude theater om tot Klein Berlijn voor de try-outs van haar voorstelling (S)EXPERIMENT. In (S)EXPERIMENT onderzoekt Kirsten nieuwe vormen in de liefde en vertelt ze op ontluikende wijze over haar polyamoreuze, biseksuele liefdesleven. Een intieme avond rondom 21e-eeuwse liefde over gender, seksualiteit en identiteit.

Op 8 november 2021 ging de voorstelling in première in De Kleine Komedie in Amsterdam. Een jaar later ontving ze hiervoor de cabaretprijs Neerlands Hoop. Haar opvallende programma (S)EXPERIMENT werd door de jury omschreven als “opzwepend, urgent en modern”.

Aan de Volkskrant vertelt Kirsten over de voorstelling en wat daaraan voorafging: ‘Ik was twee jaar met mijn vriend Jelle toen ik vijf jaar geleden Bibi leerde kennen. Ze is actrice en deed eenmalig de productie van een van mijn voorstellingen op een festival. Bibi is een blonde energiebom, een vrijgevochten iemand. Iedereen in mijn team was op slag verliefd op haar. Ik had zo’n klik met haar, vond haar zó tof, dat mijn vriend Jelle op een gegeven moment vroeg: jullie hebben het wel heel gezellig met elkaar, hè? Hij zag eerder dan ik dat die vonk was omgeslagen in verliefdheid.

‘Ik heb de relatie met Bibi drie jaar lang geheimgehouden. Ik was toch bang voor het oordeel van de buitenwereld. (…) ‘Op een gegeven moment werd de situatie onhoudbaar. Zij bestond niet voor de buitenwereld. Terwijl: als je verliefd bent, wil je dat van de daken schreeuwen. Het maakte mij letterlijk ziek, ik kreeg er een maagzweer van.'

‘Het was mijn regisseur die zei dat ik een voorstelling over mijn liefdesleven zou moeten maken. Alles moet boven tafel, zei hij. Maak van je kwetsbaarheid je kracht. Als ik er tijdens de voorstelling over vertel, zie ik bij mensen de hersenpannen openklappen, zo van: o, dus dit kan ook? In Amsterdam is een polyamoreuze verhouding misschien niets geks meer, maar in plaatsen als Coevorden of Weert, waar ik ook optreed, is het minder gangbaar.’

Een gloednieuwe voorstelling voor het nieuwe Theater aan de Parade

Als huisgenoot van Theater aan de Parade ontwikkelt Kirsten in het theater haar nieuwe voorstelling JALOEZIE IS EEN BITCH: een opzwepende, kleurrijke en muzikale voorstelling over onconventioneel liefhebben in de 21e eeuw en hoe dat vorm te geven. Kirsten voelt zich een rijke bitch met niet één, maar twee relaties. Polyamorie onder de knie! Maar als haar vriendin ineens verliefd wordt op een ander, wordt haar ‘open mind’ keihard op de proef gesteld. In JALOEZIE IS EEN BITCH gaat Kirsten het gevecht aan met juicy jealousy; een verboden emotie doordrenkt van liefde, maar mét giftanden. Op 2 maart 2024 is de Brabantse Première van Jaloezie is een bitch.

Heiloo of Den Bosch?

Kirsten is geboren in Heiloo maar kiest toch voor Den Bosch. “Daar ben ik kleinkunst gaan studeren aan de Koningstheateracademie, het is een stad die je meteen omarmt. Ik mis de zee bij Heiloo wel heel erg, maar het gemoedelijke en Bourgondische van Brabant, ja, daar gedij ik wel goed bij.” Over het huisgenootschap bij Theater aan de Parade: “Als maker toer ik langs theaters in Nederland en Vlaanderen, maar doordat ik nu ook een thuis heb in het theater daar waar ik woon, maakt voor mij dat alle werelden samenkomen’, aldus Kirsten van Teijn.

Meer info: kirstenvanteijn.nl