Menu
Sluit

Boek over 44 jaar Theater aan de Parade

Theater aan de Parade opende in 1976 en sloot haar deuren na de zomer van 2020. Dat is  44 jaar theatergeschiedenis. Op een scharniermoment in de tijd en met de realisatie van een nieuw Theater aan de Parade in het vooruitzicht, reflecteren 44 ‘boegbeelden’ over dat tijdperk. Van Youp van ’t Hek tot Loïs van de Ven en van Eric Vloeimans tot Gé van Berkel.  Van Opera Zuid tot Anita Maas: van opera tot Oeteldonk. 

 

Boegbeelden

Op verzoek van Theater aan de Parade-directeur Alex Kühne gingen redacteur Bert Damen, Renate van  Stiphout (vormgeving) en Jasper Loeffen (fotografie) aan de slag. Eric Alink schreef een inleidende column. Het resultaat is een reeks van 44 interviews: portretten van 44 levende boegbeelden die in die 44 jaar op enige manier met het theater verbonden zijn. Geen complete geschiedschrijving,  maar een kleurrijk palet aan warme, ontroerende, grappige en soms kritische verhalen over die 44 jaar. “Het gezelschap dat aan het woord komt is net zo divers als de geschiedenis en programmering van het theater. In de hoop dat we daarmee recht doen aan een theater dat voor heel veel mensen heel veel betekende”, aldus directeur Alex Kühne.

Menselijk beeld

De 44 geïnterviewden leveren een bonte verzameling persoonlijke herinneringen, beschouwingen, meningen en emoties op. Zij nemen ons mee naar verleden, heden en toekomst en vertellen wat Theater aan de Parade voor hen betekent. Een menselijk beeld, vaak met veel liefde en betrokkenheid. “In de verhalen lees je vooral betrokkenheid bij wat voor veel Bosschenaren onmiskenbaar hún theater was. Een gebouw op een markante plaats in de stad waar veel mensen geschiedenis hebben liggen. En waar wij als theater aan de toekomst van het nieuwe stadstheater bouwen.”

Verkrijgbaar

“We hadden het boek graag live gepresenteerd,” aldus Alex Kühne. “Maar dat gaat in dit tijdperk van beperkingen natuurlijk niet. Als cultuursector houden we de adem in. Met dit boek laten we zien dat we in het Bossche culturele leven veel verleden hebben, maar zeker ook een toekomst. En dat is vooral nu een belangrijk signaal.”

’44 jaar Theater aan de Parade’ is online verkrijgbaar bij de Bossche boekhandel Heinen, op www.heinen.nl, voor slechts €15,-.