Menu
Sluit

Een ode aan de ontmoeting met 'Nacht in Den Bosch'

Op vrijdag 17 juni a.s. beleeft Nacht in Den Bosch haar première bij Huis73, één van de tijdelijke theaterlocaties van Theater aan de Parade. De voorstelling is een theatrale reconstructie van 42 ontmoetingen die regisseur Liliane Brakema in 10 verschillende Nederlandse steden maakte, waaronder Den Bosch. Uniek is dat er naast drie professionele acteurs, ook vijf inwoners uit de stad meespelen die nog nooit eerder in het theater hebben gestaan. Nacht in Den Bosch is vrijdag 17 en zaterdag 18 juni a.s. te zien in Huis073. 

Ode aan de ontmoeting
Regisseur Liliane Brakema ontmoette 42 mensen uit 10 verschillende gemeentes. Ze praatte met hen over het leven, geluk en verdriet. Zo ontmoette ze een vrouw die de begrafenisspeech voor haar nog levende man aan haar voorlas, een oud-crimineel die in de gevangenis gewichtjes aan zijn piemel hing om te kijken hoe stevig die kon worden en een jonge clown die zijn vriendin had proberen te wurgen. Liliane: ‘Ik spreek uit mijn hart als ik zeg dat het ontmoeten samen met de 42 anderen mij een bijzondere reis heeft opgeleverd.’

Ontstaan van de voorstelling
Liliane Brakema over het ontstaan van de behoefte aan meer ontmoetingen: ‘Tijdens de eerste lockdown in maart 2020 realiseerde ik me wat ik de afgelopen tijd het meest gemist had: de toevallige ontmoeting. Vanuit mijn zolderkamer las ik dat mensen steeds meer in hun eigen bubbel leven en besefte ik dat ik een van die mensen ben. En dat ik moeite zou moeten doen om daaruit te stappen, maar dat het die moeite waard zou zijn.’ Zo besloot Brakema in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel naar 10 voor haar onbekende plaatsen af te reizen. Ze kwam op stadspleinen, markten, in parken en werd uitgenodigd bij mensen thuis. In totaal ontmoette Liliane 42 mensen die langer dan 1,5 uur met haar wilden spreken. ‘We spraken over wat ons bezighoudt, waar we gelukkig van worden, waar we van dromen en bang voor zijn, over liefde en soms ook over de zin van het leven’.

‘Please don’t forget me, please don’t forget me’
‘Als ik één zin moest kiezen die van toepassing is op al deze gesprekken, koos ik onmiskenbaar deze. Dit thema raakt me en ik herken het: gezien willen worden. Want als je gezien wordt, word je niet vergeten. En om niet vergeten te worden, moeten we steeds van alles. En ja, daarom hebben we vaak geen tijd voor die ontmoeting. De wereld gaat door en voor wie niet meekomt rest eenzaamheid. Vandaar nu deze voorstelling.’

Over de voorstelling Nacht in...
De voorstelling is een theatrale reconstructie van de reis van ontmoetingen die Liliane maakte, in drie delen. In het eerste deel krijgen we een indruk van de 42 mensen die zij ontmoette. In korte schetsen maken we kennis met opvallende karakteristieken die de regisseur bijbleven en een algemene indruk van het verlangen dat ons allemaal bindt: het verlangen om gezien en niet vergeten te worden. In het tweede deel blijven vijf mensen over.Zij treffen elkaar in een verlaten gemeenschapsruimte. Als ze ontdekken dat ze niet weg kunnen, beginnen ze steeds extremer gedrag te vertonen. De vraag die hen voortstuwt in al hun doen en laten is: is er nog iemand die kijkt en luistert? In het derde deel zijn we
terug in de theaterzaal. Dit deel wordt aangevoerd door de per stad wisselende gastspelers, lukt het hen na de theatrale reis dan een werkelijke ontmoeting tot stand te brengen?

De per avond wisselende spelers in Den Bosch zijn Gérard, Joop, Lies, Rina en Zarghona die met een bijzonder verhaal voor het eerst in het theater staan.

‘Nacht in Den Bosch’ vindt vrijdag 17 en zaterdag 18 juni a.s. plaats in Huis73. Een ticket kost € 19,50 en voor studenten en CJP-houders: € 12,50. Ga voor meer info en tickets naar 'Nacht in Den Bosch'.