Menu
Sluit

SMELT

Het smelt. Haast onzichtbaar, maar het smelt. Wat het was, wordt het langzaam niet meer. Dus we houden het tegen. We vriezen het in. Houden het uit de zon. Want wat het was, dat moet het zijn. Maar wat als smelten geen aftakeling is, maar groei? Of smelten groei noch aftakeling, maar gewoon verandering? Verandering van de ene vorm naar de andere. Van vast naar vloeibaar. Van identificeerbaar naar onderdeel van de chaos. Van succesvol operazanger naar man die niet meer kan zingen vanwege zijn Parkinson.

Drie jaar geleden werd Ernst Daniel Smid gediagnostiseerd met een levensbedreigende vorm van de ziekte van Parkinson. Dit aangrijpende verhaal dient nu als inspiratie voor de voorstelling Smelt, waarin ook Smid zelf te zien zal zijn. 

Ongelofelijk indrukwekkend

Na een reeks van repetities vonden bij ons in huis de try-outs, de premìere en de eerste voorstellingen plaats. We kunnen niet anders zeggen dan dat deze kwetsbare, krachtige en ook grappige voorstelling van Ernst Daniël Smid en Roán ten Cate ongelofelijk indrukwekkend was en écht de moeite om te zien. Kijk daarom op pelgrimmaakt.nl/smelt voor het voorlopige programma in het najaar van 2021. 

De voorstelling

In Smelt worstelen twee acteurs met hun leven, hun identiteit en hun carrière. De een (Roán ten Cate, 24 jaar) is net afgestudeerd van de toneelschool en vastberaden om de wereld te veroveren. De ander (Ernst Daniël Smid, 67 jaar) had die wereld ooit aan zijn voeten liggen, maar met het verstrijken van jaren is zijn glansrijke carrière als een van de grootste operazangers van Europa langzaamaan steeds meer in verval geraakt – evenals zijn eigen lichaam, nadat bij hem een aantal jaar geleden de ziekte van Parkinson werd geconstateerd. Samen bevinden zij zich in twee tegengestelde levensfases: de een aan de voet van de Olympus, vol hoop en goede moed, de ander aan de andere kant van de berg, na er na een glorieuze beklimming keihard te zijn afgedonderd.

Smelt onderzoekt de vraag naar identiteit als het verhaal dat we van onszelf en de ander maken en welke rol succes en ambitie daarin spelen. Want ben je wie je bent, wie je wilt zijn of hoe anderen jou zien? En wat is succes eigenlijk, behalve een tussenstation tussen de as die we waren en de as waartoe we wederkeren? Door middel van lijven en stemmen, van humor en kwetsbaarheid, poëzie en filosofie worden deze vragen onderzocht. Hiermee is Smelt een theatrale documentaire dialoog met de hoogmoedige ambitie om het leven in al haar aspecten recht aan te doen met daarbij in het bijzonder aandacht voor dat verhaal over het leven dat we liever niet vertellen en horen: dat alles wat ooit was, ooit weer vergaat. Dus vanwaar al die moeite?

Huisgezelschap

De komende jaren wil Theater aan de Parade met enige regelmaat makers uitnodigen om in huis te creëren. Makers uit stad of regio met verhalen die verteld moeten worden. Een nieuwe generatie aan het woord. Vorig jaar toverde Kirsten van Teijn onze oude Casinozaal om tot een nachtclub en vertelde haar eerlijke verhaal over biseksualiteit. Dit keer vertelt Rowdy Pelgrim het aangrijpende verhaal van en met Ernst Daniel Smid. Voor het theaterstuk schreef tekstschrijver en filosoof Roel Meijvis een rake tekst over identiteit, carrière en de vergankelijkheid van het leven.