Menu
Sluit
Literaire Manifestatie 2020 met o.a. Herman Koch
 • Specials
 • Verdieping

Literaire Manifestatie 2020 met o.a. Herman Koch

Zo 08 maart 2020 - 15:00

Theater aan de Parade - Grote Zaal

Verwijder van wensenlijst Zet op wensenlijst

Prijzen

1e rang

 • Normaal € 18,00
 • Student/CJP € 16,00
 • BiebPas € 16,00
 • Vriendenpas € 16,00

Programma

 • Aanvang voorstelling 15:00 uur

In het kader van de Nationale Boekenweek organiseren wij samen met boekhandel Adr. Heinen en Babel traditiegetrouw de Literaire Manifestatie in Theater aan de Parade.

Deze editie is verplaatst van vrijdagavond 6 maart naar zondagmiddag 8 maart!

Tijdens de Literaire Manifestatie komen verschillende auteurs over de totstandkoming van hun werken aan het woord, waarbij op een luchtige en toegankelijke wijze analyses worden losgelaten op allerhande onderwerpen. Bovendien is de Literaire Manifestatie een plek om te ontmoeten en om samen de dialoog aan te gaan. Op zondag 8 maart is het podium voor niemand minder dan Oek de Jong, Herman Koch en Nicolien Mizee. Onder leiding van presentator en columnist Aaf Brandt Corstitius praten zij over hun werk en leven. Na afloop van het programma is er een boekenmarkt met een samengestelde collectie uit het oeuvre van de gasten. Tevens signeren de deelnemende auteurs op dat moment hun werk.

De Literaire Manifestatie wordt georganiseerd door stichting De Brabantse Lezer (m/v), een samenwerking tussen Boekhandel Adr. Heinen, Theater aan de Parade en Babel ’s-Hertogenbosch.

Korting voor middelbare scholieren

Middelbare scholieren betalen op vertoon van hun leerlingenpas slechts €9,50. Verkoop tegen dit tarief kan alleen bij de theaterkassa.

Oek de Jong

Oek de Jong studeerde kunstgeschiedenis. Hij was redacteur bij De Revisor en doceerde aan de universiteiten van Leiden en Berlijn. In 1977 debuteerde Oek de Jong met een verhalenbundel. Zijn doorbraak was in 1979 met de roman Opwaaiende zomerjurken, waarvoor hij de F. Bordewijkprijs kreeg, in 1985 gevolgd door het even succesvolle Cirkel in het gras. In 1993 verscheen zijn novelle De inktvis. De verzameling essays Een man die in de toekomst springt, werd bekroond met de Busken Huetprijs. Verder maakte Oek de Jong naam met de roman Hokwerda’s kind, het bekroonde Pier en oceaan, het essay Wat alleen de roman kan zeggen en de essaybundel Het visioen aan de binnenwaai. Vanaf 2015 werkte hij aan een grote roman die in september 2019 verscheen onder de titel Zwarte schuur over leven met trauma en de verwerking ervan.

Herman Koch

Koch is bekend als televisiemaker en acteur in de televisieserie Jiskefet, schrijver van romans en korte verhalen, en is columnist voor onder andere de Volkskrant. Zijn literaire romandebuut was Red ons, Maria Montanelli uit 1989. Het boek werd vergeleken met De avonden van G.K. van het Reve. Met een van zijn bekendste romans, Het diner, won hij de NS Publieksprijs. In 2013 was dit boek een bestseller in de Verenigde Staten. Nooit eerder stond een van origine Nederlandse roman zo hoog genoteerd in een Amerikaanse bestsellerlijst. Het boek is drie keer verfilmd. In Finse dagen, zijn laatste verschenen roman in januari 2020 keert hij terug naar zijn jeugd. Het is een indringende roman over rouw, volwassen worden en over wat je woorden moet geven en wat beter verzwegen kan blijven.

Nicolien Mizee

Nicolien Mizee is schrijver en schrijfdocent. Ze debuteerde in 2000 met Voor God en de Sociale Dienst. Haar tweede roman Toen kwam moeder met een mes werd in 2004 genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Andere succesvolle boeken op haar naam zijn En knielde voor hem neer (2006), De halfbroer (2015) en Faxen aan Ger (2017). In 2019 verscheen haar zeer succesvolle roman Moord op de moestuin dat inmiddels al vele malen herdrukt is. Voor NRC Handelsblad schreef Nicolien de veelgelezen column ‘Schrijfles’ over haar ervaringen als lerares proza schrijven.

“Een van de meest eigenzinnige en authentieke, diepzinnige en lucide én geestige oeuvres uit de Nederlandse literatuur (…) Nog een paar van deze verslavende boeken en Mizee wint de P.C. Hooft-prijs.” Thomas de Veen in NRC Handelsblad

Aaf Brandt Corstius

Aaf Brandt Corstius is columnist bij De Volkskrant, MargrietJAN en Flow. Naast columns schrijft Aaf boeken, onder andere Het handboek voor de moderne vrouw en Het jaar dat ik (2x) moeder werd. Ook maakte ze diverse toneelstukken, zoals Fiftyfifty, Een flinke linkse vrouw en Buik. Voor tv-kijkers is Aaf bekend van programma’s als Wie is de mol? En Maestro.

Foto: C Hovell tot Westelvlier (Oek de Jong), Maarten Kools (Herman Koch), Roger Cremers (Nicolien Mizee), Milan Vermeulen (Aaf Brandt Corstitius)

Zo 08 maart 2020 - 15:00

Theater aan de Parade - Grote Zaal

Verwijder van wensenlijst Zet op wensenlijst

Prijzen

1e rang

 • Normaal € 18,00
 • Student/CJP € 16,00
 • BiebPas € 16,00
 • Vriendenpas € 16,00

Programma

 • Aanvang voorstelling 15:00 uur