Menu
Sluit

Opera op de Parade keert terug als 3-daags festival

Het grootste openlucht opera-event van Nederland keert vanaf dit jaar weer terug als driedaags festival. Dat hebben de organisatoren, Opera Zuid, philharmonie zuidnederland en Theater aan de Parade bekendgemaakt. Opera op de Parade is hét gratis én voor iedereen toegankelijk jaarlijkse opera-evenement waar publieksbereik, -participatie en artistieke kwaliteit samenkomen. In samenwerking met vooraanstaande partners in de stad wordt de programmering zo toegankelijk mogelijk gemaakt.


Foto: Henk van Esch

Het festival vindt traditiegetrouw plaats op de Parade in Den Bosch en start op donderdag 22 juni a.s. met de opera Orphée aux Enfers van Jacques Offenbach. Op vrijdag 23 juni staat er een operaconcert op het programma in samenwerking met de International Vocal Competition 's-Hertogenbosch (IVC). Zaterdag 24 juni zal een Philmob georganiseerd worden door philharmonie zuidnederland waarbij amateurmusici samen met het orkest musiceren, gevolgd door een Sing Along in samenwerking met de Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch, Huis73 en een keur aan topvocalisten.

De organisatie van Opera op de Parade, aangestuurd door intendant Waut Koeken van Opera Zuid, intendant Stefan Rosu van philharmonie zuidnederland en directeur Alex Kühne van Theater aan de Parade, is verheugd een dergelijk programma te kunnen presenteren. Stefan Rosu: “Opera op de Parade is al jaren een parel op de Parade in Den Bosch waar we als orkest graag onze medewerking aan verlenen. Dat we daar dit jaar ook de Philmob aan kunnen toevoegen, die wij als eerste orkest in Nederland hebben uitgevoerd, maakt dat we de banden met de stad en de amateurmusici nog verder kunnen versterken.”

Het feit dat diverse, lokale organisaties bij het evenement worden betrokken, doet Alex Kühne deugd: “Als theater vervullen we een vooraanstaande rol in de stad op cultureel gebied. Het feit dat we bij zo’n grootschalig evenement als Opera op de Parade de samenwerking hebben gevonden met de Gemeente ’s-Hertogenbosch, IVC, de Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch en Huis73, maakt die rol alleen maar sterker. En het is een zeer positief signaal dat partijen zich aan Opera op de Parade willen committeren om het niet alleen voor de stad, maar ook voor een grote regio eromheen tot hét culturele outdoor opera-event van Nederland te maken.”

Ook Waut Koeken is verheugd met het programma: “De magische ervaring van het ongedwongen genieten van opera onder de sterrenhemel zorgt telkens weer voor een prachtig volksfeest. Met Offenbachs heerlijk bruisende muziek en duivelse humor wordt het feest dit keer helemaal compleet, tot het hoogtepunt van een grote drinkpartij op de opzwepende tonen van de onsterfelijke cancan. ‘Orfeus in de Onderwereld’ zet de wereld op zijn kop en maakt van de onderwereld een hemelse ervaring. Samen met duivelskunstenaar Offenbach, met onze partners en met een sterrenregen aan topartiesten is het een hels plezier om de Parade drie dagen lang om te toveren tot een paradijs.”


Foto: Hugo Thomassen

Programma
Donderdag 22 juni, 20:00 uur: opera Orphée aux Enfers
Orphée aux Enfers wordt uitgevoerd in het Frans met Nederlandse en Engelse boventiteling.

Cast en creatives
Amel Brahim-Djelloul: Eurydice
Mark Omvlee: Pluton
Roger Smeets: Jupiter
Francis van Broekhuizen: Junon
Mathys Lagier: Orphée
Thomas Morris Bacchus / Opinion Publique
Jeroen de Vaal: Mercure
Anna Emelianova: Diane
Olivier Hernandez: John Styx
Marina Ruiz: Vénus
Sophie Collin: Cupidon
Tom Jansen: Apollon
Benjamin Prins: Regie
Enrico Delamboye: Muzikale leiding
Marloes en Wikke: Decorontwerp
Marrit van der Burgt: Kostuumontwerp
Willy Laury: Choreografie
Julian Maiwald: Lichtontwerp
Pénélope Driant: Dramaturgie
Marloes en Wikke: Decorontwerp
Marrit van der Burgt: Kostuumontwerp
Theaterkoor Opera Zuid: Koor
philharmonie zuidnederland: Orkest

Vrijdag 23 juni, 20:30 uur: vocalisten programma
De tweede avond van het festival staat in het teken van een gevarieerd operaconcert dat voor het voetlicht wordt gebracht door twee vocalisten, sopraan Sílvia Sequeira en tenor Leonardo Capalbo. Ze worden begeleid door een pianokwintet bestaande uit pianist Ed Spanjaard en strijkkwartet philharmonie zuidnederland met op 1e viool concertmeester Adelina Hasani.  

Op het repertoire van dit IVC-programma staan bekende meesterwerken die vrijwel iedereen kent of tenminste herkent. Denk aan hoogtepunten uit het operarepertoire, zoals Una furtiva lagrima van Donizetti, Oh mio babbino van Puccini, Ah sí, ben mio van Verdi, maar ook bijvoorbeeld Los pajaros perdidos van Piazolla. Een programma dat vele harten zal beroeren!

Zaterdag 24 juni, 19:00 uur: Philmob
De eerste Philmob in Nederland was een groot succes! Meer dan 400 enthousiaste amateurs van alle niveaus en alle leeftijden voegden zich bij het professionele orkest philharmonie zuidnederland en brachten hun publiek in vervoering. Samen gaven ze een geweldige performance in de openbare ruimte. Een onvergetelijke ervaring voor zowel de amateurs als zeker ook voor de professionals. Het publiek dat in de binnensteden van Maastricht en Eindhoven aan het winkelen was, werd verrast met een kippenvel moment. Op zaterdag 24 juni zal dit spektakel op de Parade in Den Bosch plaatsvinden. Amateurmusici die zich hiervoor willen inschrijven, kunnen zich aanmelden via dit formulier van de philharmonie zuidnederland


Foto: Thomas Bakker

Zaterdag 24 juni, 20:00 uur: Sing Along
I.s.m. Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch, Huis73, topvocalisten en musici van philharmonie zuidnederland

Na een succesvolle Echte Bossche Prom en Grand Gala's brengt de Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch een nieuw meezingconcert. De Sing Along met bekende opera en musical hits. Talloze bekende solisten uit 's-Hertogenbosch zullen een bijdrage leveren. Op schermen worden de teksten vertoond, zodat meezingen voor iedereen mogelijk is. Het beloofd een waar muziekfeest te worden!

Opera op de Parade vindt van do 22 t/m za 24 juni 2023 plaats op de Parade in Den Bosch. Het evenement is gratis toegankelijk. Ga voor meer info naar operaopdeparade.nl, Facebook en Instagram.