Menu
Sluit

Jazz in Duketown 50 jaar: een halve eeuw lust voor oor en oog

Komend Pinksterweekend, op 17, 18 en 19 mei 2024, stroomt de Bossche binnenstad tijdens Jazz in Duketown weer vol muziekliefhebbers. Wat vijftig jaar geleden klein begon met enkele kleine podia op de markt en “achter de nieuwe V&D”, is in die halve eeuw uitgegroeid tot het grootste gratis jazzfestival van Nederland. En de line up van deze jubileumeditie mag er wezen.


Foto: Fleurine & Brazilian Dream treedt vrijdag 17 mei op bij Theater aan de Parade.

De grote namen zijn al enige tijd bekend: de legendarische fusion-jazzformatie Yellow Yackets, zangeres Jazzmeia Horn, winnares van talloze prijzen, en Candy Dulfer, die met Funky Stuff in haar We Funk Harder Tour 2024 de Parade zal veranderen in een swingende, kolkende en dansende menigte. Een van de wensen van de organisatoren ging onlangs in vervulling, toen zij te horen kregen dat Trijntje Oosterhuis toch nog ’n gaatje in haar agenda had. Dus kon ook haar naam aan die lijst van groten bij Jazz in Duketown 2024 worden toegevoegd.

Artiesten van naam spelen graag op Jazz in Duketown; de Noorse multi-instrumentalist Mathias Eick maakte ruimte in het tourschema van zijn kwintet, evenals het Benjamin Herman trio en op zondagavond sluit Hans Dulfer, al bijna vaste gast in ’s-Hertogenbosch, met zijn Total Response! Jazz in Duketown af.

STAALKAART AAN GENRES
Maar behalve van deze giganten valt voor de liefhebbers van jazz in alle genres heel wat te genieten: zangeres Ntjam Rosie deelt met de big band Licks & Brains onder leiding van Rolf Delfos haar liefde voor groovende funk en soul. Saxofoniste Emma Rawicz, die voor haar tweede album Chroma lovende recensies kreeg, zal de liefhebbers van modernere jazz ongetwijfeld bekoren. Voor wie met dansen niet kan wachten op Candy Dulfer, speelt op zondagmiddag de Bernhard van Rossum Flamenco Big Band, 21 man en vrouw big… Fanatiek fan van hiphop? Zaterdagavond zeker gaan luisteren bij Radiohop, vier jonge studenten aan het Conservatorium van Amsterdam. De bezoekers die zaterdag in de binnenstad zijn, kunnen dan meteen de Gentse formatie Dishwasher meebeleven; drie Belgen die jazz maken voor wie niets met jazz heeft.

Nu Theater aan de Parade in gebruik genomen is, zal ook daar jazz klinken met in totaal 4 optredens; in de Pleinzaal zal Sven Figee het op zijn ronkende Hammondorgel zondagmiddag opnemen tegen Neêrlands meest swingende pianist Peter Beets, die zijn New Jazz Orchestra meeneemt.

Eveneens terug bij Jazz in Duketown, maar nu op een nieuwe locatie op de Parade, is het Kinderplein. Hierbij krijgt het kroost de gelegenheid zich van zijn meest muzikale kant te laten horen. Daarnaast zullen gedurende het weekend ook verschillende pop-up muziekacts in en rond winkelstraten verschijnen én is er in de horecastraten als de Korte Putstraat, Karrestraat en Kruisstraat een vaste plek waar bezoekers, al dan niet in combinatie met een bourgondische versnapering, van muziek kunnen genieten.

CONSERVATORIUM TALENT AWARD
Maar er is meer… Zaterdag 20 april kunnen jazzliefhebbers vanaf 10.30 uur al een voorproefje op Jazz in Duketown nemen bij Podium Azijnfabriek aan de Triniteitsstraat. Daar repeteren de hele dag de genomineerden voor de Conservatorium Talent Award, acht jonge conservatoriumstudenten die ‘s avonds voor een professionele jury zullen strijden om die prestigieuze onderscheiding.

Tijdens het pinksterweekend op zaterdagmiddag verzorgt dansschool Jazzout in Huis73 voor soepele dansers én houten klazen, senioren én junioren een workshop Lindy Hop. Lindy Hop is een dansstijl uit het swingtijdperk van de jaren 20 tot 50 van de vorige eeuw, New Orleans jazz en swing, met live traditional jazz door de formatie Royal Buckets Jazz. En vanzelfsprekend is er op zondagochtend de jazz-mis op het Kerkplein, waarbij dit jaar zangeres Izaline Calister en gitarist Ed Verhoeff de muziek zullen verzorgen.

GROTE NAMEN
Terugkijkend op een halve eeuw Jazz in Duketown lepelen de organisatoren moeiteloos legendarische namen uit de nationale en internationale jazz op, die afgelopen jaren langs zijn geweest: Joshua Redman, Monty Alexander, Marcus Miller, Al di Meola, Louis van Dijk, New Cool Collective, Eric Vloeimans…, ’t is maar ’n willekeurige greep uit de vele artiesten die in het verleden acte de présence gaven. Ook in dit jubileumjaar zijn de organisatoren erin geslaagd een line up van formaat te zetten.

SPONSOREN EN VRIJWILLIGERS
De organisatie blikt vast vooruit op het pinksterweekend: “Programmeur Koen Graat heeft een keur van artiesten in allerlei genres weten aan te trekken. Maar wij als organisatie zouden dit unieke evenement nooit hebben kunnen realiseren zonder de steun van onze hoofdsponsors Horeca aan de Parade, D-Reizen, Heineken en Jumbo. En dankzij de prettige samenwerking met de Bossche horeca en binnenstadondernemers. Die hebben ervoor gezorgd dat er ook talloze kleinere podia zijn.”

De organisatie is trots op het prachtige, gevarieerde programma dat ze die 125.000 bezoekers, die met Pinksteren naar de Bossche binnenstad komen, kan voorschotelen. “Maar ere wie ere toekomt, dat was nooit, echt nooit gelukt zonder onze vrijwilligers. Gedurende het jaar zijn circa 50 mensen actief in commissies en bestuur om het festival voor te bereiden. Tijdens het festival zorgen zo’n 160 enthousiaste vrijwilligers ervoor dat het de bezoekers, artiesten, pers en sponsors aan niets ontbreekt.”

Vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 mei is Jazz in Duketown in de Bossche binnenstad. Het programma van Jazz in Duketown bij Theater aan de Parade vind je op theateraandeparade.nl


Foto: Peter Beets New Jazz Orchestra ft. Sven Figee treden zondag 19 mei op bij Theater aan de Parade.