Menu
Sluit

Bosch koor Lazoma zingt mee in voorstelling Hendrik Groen

De komende maanden reist de toneelvoorstelling ’Zolang er leven is’ door het land. Het vervolg op het populaire ’Geheime Dagboek van Hendrik Groen’, dat ook op televisie te zien was, wordt zo’n honderd keer opgevoerd. Op elke plek waar het toneelgezelschap neerstrijkt, studeert een lokaal koor van vijftien 55-plussers een zevental liedjes in. Leden van Lazoma, een echt Bosch gezelligheidskoor met een passie voor lichtklassieke muziek, zagen de oproep bij De Wereld Draait Door en repeteren nu met veel plezier voor de voorstelling op vrijdag 31 januari in Theater aan de Parade.

Elke laatste zondag van de maand is het feest voor de leden van Lazoma. Om beurten stelt iemand zijn of haar huis open om een hele middag met elkaar te zingen, maar vooral om veel plezier met elkaar te hebben. Een borreltje en taart ontbreken dan ook nooit. Het amateurkoor bestaande uit 12 vrouwen en 9 mannen bestaat 10 jaar en zingt onder leiding van dirigent Kees Hollenberg lichtklassieke muziek. Des te bijzonderder vinden Ingrid van Houdt en Rita Schuppert het om te repeteren voor Hendrik Groen, waarvoor vooral “Gouwe Ouwe” liedjes ingestudeerd worden. De zangers en zangeressen spelen daarnaast zo nu en dan ook een bescheiden rol als figurant in de voorstelling.

 (tekst gaat verder onder afbeelding)Het Bossche projectkoor Lazoma zingt en speelt mee in voorstelling Hendrik Groen


“In elke bejaarde zit een jong iemand verborgen”

In de theaterversie van de bestseller laten Hendrik Groen en zijn vrienden het publiek een jaar lang meeleven met alle ups en downs in een verzorgingshuis. In tegenstelling tot het boek is niet alleen Hendrik Groen te zien, maar wordt het een levenslustige komedie waarin meerdere karakters van de rebellenclub gestalte krijgen. Regisseur Gijs de Lange heeft een verrassend concept voor ogen. Jonge acteurs zullen de rollen gaan spelen. “Want”, zegt De Lange, “in iedere bejaarde zit ook nog altijd een jong iemand verborgen.”

 

Vol humor, maar ook maatschappelijk belang

Door het scherpe gevoel voor humor, de eerlijke bespiegelingen over ouder worden en de kritische kanttekeningen bij de ouderenzorg in Nederland, heeft Hendrik Groen de harten van vele lezers veroverd. Van het eerste boek gingen meer dan 200.000 exemplaren over de toonbank, aan achttien landen werden de rechten verkocht en het boek won in 2016 de NS-publieksprijs. In 2018 won ook het tweede deel deze prestigieuze prijs. Producent Inge Bos vindt de verhalen van Hendrik Groen “ontroerend en meesterlijk grappig”. “Maar ze hebben ook een maatschappelijk thema”, zegt Bos. „Het gaat over ouder worden, over hoe mensen zich aan elkaar vastklampen en zien hoe de één sneller aftakelt dan de ander.” Ook Rita en Ingrid van Lazoma herkennen de ondertoon van de zwaardere onderwerpen die aangekaart worden. “Maar de voorstelling blijft heel ontspannen met heel veel vrolijkheid”, aldus Ingrid.

 In tegenstelling tot eerdere concerten waar het amateurkoor aan meedeed, is hun deelname aan Hendrik Groen vooral voor de fun. De dames hebben veel lol in de voorbereiding van de typetjes die ze neer willen zetten, met ouderwetse kleding en sloffen. “Hendrik Groen is voor ons een feest der herkenning!”, aldus Ingrid, “ook al is het leren van alle teksten best lastig”. De rol is voor Rita helemaal op haar lijf geschreven: haar man heet Groen en hun konijn heet Hendrik, “dus wij hebben al een Hendrik Groen in de familie!”