Nederlands Dans Theater 1

Programma III: Leon & Lightfoot, Goecke, Kylian

Datum:
dinsdag 18 februari 2014
Lokatie:
Grote Zaal
Genre:
Dans | meer van dit genre
bigjpg
  • bigjpg
  • HEART27S20LABYRINTH20320AERahi20Rezvaniwebjpg
  • HEART27S20LABYRINTH20620AERahi20Rezvaniwebjpg
  • STOPMOTION20220AERahi20Rezvaniwebjpg

De dansers van Nederlands Dans Theater 1 staan alom bekend om hun grote klasse en virtuositeit. Zij zijn op de top van hun danscarrière en weten het repertoire van het gezelschap als geen ander over te brengen op het publiek. Samen met de beroemde huischoreografen Paul Lightfoot en Sol León, diverse gastchoreografen en kunstenaars uit andere disciplines, creëren de dansers unieke, nieuwe balletten.

In Programma III presenteren huischoreografen Sol Léon en Paul Lightfoot hun eerste nieuwe werk van dit seizoen; het melancholische Stop-Motion op muziek van Max Richter. Naast dit ballet staat de nieuwe spannende creatie Hello Earth van gevierd choreograaf Marco Goecke, van wie we dit seizoen opnieuw het postmoderne Nichts zagen. Deze wereldpremières worden omlijst door een voorlopig laatste reprise uit Kyliáns oeuvre; Heart’s Labyrinth.
 
 “Looking back on the past but not staring at it.” Zo omschrijft artistiek directeur Paul Lightfoot Programma III, waarin Jirí Kyliánssymbolische, emotionele Hearts Labyrinth uit 1984 omlijst wordt met twee wereldpremières: nieuw werk van ‘associate choreographer’ Marco Goecke en van huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot. 
 
“Ballets choreographed by Jirí Kylián are passionate, rhapsodic, even tempestuous.” New York Times

Gratis inleiding om 19.00 uur

Foto: Rahi Rezvari

Lees ook de recensies van dansambassadeurs Elze Belterman en Natasja van den Berg:Elze:
"Dit theaterseizoen staat het Nederlands Dans Theater 1 weer met een fantastisch programma op de planken. In Programma III dansen de professionals van NDT 1 choreografieën van Jirí Kylián, Marco Goecke en Sol León & Paul Lightfoot. Programma III is voorlopig het laatste programma waarin het werk van Kylián te zien is." Lees meer


Natasja: "Het programma bestaat uit 3 stukken met 2 pauzes. De voorstelling start met 'Heart´s Labyrinth' van Jiří Kylián.Vanuit de lucht daalt een danseres een onzichtbare trap af richting een deur. Indrukwekkend om te zien en een mooi effect. Daarna start de muziek pas. Eenmaal de deur door start het dansen. Het stuk wordt afgewisseld gedanst door een of meerdere dansers. Zij komen steeds door de deur, die achter op het toneel staat, het toneel op. Prachtig vind ik het! De kracht, de souplesse en het  gemak waarmee er gedanst wordt. Een parel om te zien. Alles klopt." Lees meer

NB! Het betreft een van de laatste programma's waarin werk van Jiří Kylián te zien is. Op verzoek van de choreograaf zelf komt er tot 2017 geen enkel werk van hem op het programma van het gezelschap te staan. Kylián is van mening dat het Nederlands Dans Theater zich meer moet vernieuwen en los moet komen van het Kylián-imago. Daarvoor moet artistiek leider en choreograaf Paul Lightfoot de vrijheid krijgen, aldus Kylián. Hij benadrukt dat er geen sprake is van onenigheid en dat hij het gezelschap enkel wil uitdagen om de eigen visie verder te ontwikkelen.

Delen: |
Er zijn geen reacties
reageer

Zie ook

Nieuwsbrief aanmelden