Het Nationale Ballet

Hans van Manen-programma

Datum:
zondag 11 maart 2012
Lokatie:
Grote Zaal
Genre:
Dans | meer van dit genre
(Foto: Scène uit het ballet ‘Without Words’. Fotograaf: Angela Sterling)

Het Nationale Ballet trekt in maart het land in en resideert met een divers programma twee weken in de provincies Brabant en Limburg. De Nationale Ballet-karavaan bezoekt daarbij de steden Tilburg, Breda, ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven, Heerlen en Maastricht. Op zondag 11 maart wordt het Bossche publiek getrakteerd op een speciaal residentieprogramma, dat uit vijf balletten van Hans van Manen bestaat. Daarnaast wordt de door Henk van Dijk gemaakte documentaire ‘Without Words’ (2011) vertoond. Hiermee biedt Theater aan de Parade haar bezoekers een exclusief kijkje in de keuken van de meesterchoreograaf.

Fans van Hans van Manen kunnen binnenkort hun hart ophalen in Theater aan de Parade. Het speciale residentieprogramma waarmee Het Nationale Ballet door Brabant toert bevat liefst vijf werken uit zijn indrukwekkende oeuvre:

Trois Gnossiennes
Trois Gnossiennes (1982), op de gelijknamige muziek van Erik Satie, houdt Van Manen zich als altijd bezig met de conflictrijke verhoudingen tussen mensen, vooral die tussen mannen en vrouwen. Trois Gnossiennes is een duet van een man en een vrouw met een vanzelfsprekend vertrouwen in elkaar. Is er in het begin nog sprake van onderhuidse spanning tussen de twee, geleidelijk verandert de sfeer in een sfeer van overgave en harmonie: de partners vullen elkaar perfect aan. “Blijft fascineren.” (de Telegraaf)

Two

Two (1990) is een ballet-voor-twee, een genre waarin de vaste choreograaf van Het Nationale Ballet en winnaar van de Erasmusprijs excelleert. Daarbij parafraseert hij vaak een uitspraak van Balanchine: ‘Een ballet voor één danser is een solo, een ballet voor twee dansers is een verhouding.’

Solo

Solo (1997) is een razende estafette voor drie mannen, op het moordende tempo van Bachs Partita. Een meesterwerk in zes minuten.“Drie mannen in de enerverende dansestafette van Solo met bruisende energie en meeslepende virtuositeit…” (de Telegraaf)

Without Words
De choreografie – voor één vrouw en drie mannen – is gezet op de Mignon-liederen van de Oostenrijkse componist Hugo Wolf, maar dan zonder de bijbehorende gezongen gedichten van Goethe. Van Manens creatie uit 2010 wordt live op vleugel begeleid. “Meesterlijk”. (de Telegraaf) “Hans van Manen blijft verbazen, want de 78-jarige choreograaf is er weer in geslaagd een werk te creëren dat ontroert en aangrijpt.” (Noordhollands Dagblad)

5 Tango’s

In dit zinderende bewegingsspel uit 1977 combineert Van Manen de onderhuidse passie van de tango met de koele distantie van het ballet. En passant zorgde hij indertijd voor de Nederlandse doorbraak van Astor Piazzolla en diens Tangos nuevos. “In 5 Tango’s van Hans van Manen spat de passie van het toneel.” (Noordhollands Dagblad)

Exclusieve vertoning documentaire ‘Without Words’

In het kader van dit bijzondere programma wordt tevens de documentaire ‘Without Words’ vertoond. In de film volgt videomaster Henk van Dijk Hans van Manen tijdens het creatieproces van zijn choreografie ‘Without Words’, het ballet dat in 2011 in première ging bij Het Nationale Ballet en dat ook te zien is in het residentieprogramma. In de documentaire zien we de meester aan het werk met vier dansers van Het Nationale Ballet: stersoliste Igone de Jongh en drie mannelijke danspartners.

De documentaire ‘Without Words’ wordt vertoond op dinsdag 6 maart om 19.00 uur in de Pleinzaal van Theater aan de Parade. Toegang tot de film is gratis op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling op zondag 11 maart. Reserveren is niet nodig, maar vol is vol. De film duurt crica 35 minuten.

Maak kans op Vive la Danse!

Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan heeft Het Nationale Ballet een bijzonder jubileummagazine ‘Vive la Danse’ uitgebracht met spannende fotoreportages (Erwin Olaf), stage fashion, interviews met de stersolisten van het gezelschap en een dossier over 50 jaar balletgeschiedenis in Nederland. Onder alle bezoekers van de voorstelling van Het Nationale Ballet in Theater aan de Parade worden 10 exemplaren verloot.

50 jaar Het Nationale Ballet
Het Nationale Ballet viert dit seizoen haar 50-jarig jubileum en uiteraard is dat reden tot feest. Vijftig jaar spannende, ontroerende en adembenemende dans. Vijftig jaar waarin ballet in Nederland tot grote bloei is gekomen. Het Nationale Ballet heeft zich in vijftig jaar ontwikkeld tot een toonaangevend balletgezelschap met een uniek karakter en een rijk repertoire. Een gezelschap dat een traditie in vernieuwing heeft, met dansers die uit de hele wereld afkomstig zijn, en dat over de hele wereld optredens heeft gegeven: van Amsterdam tot New York en van Beijing tot Moskou.

Het residentieprogramma van Het Nationale Ballet is te zien op zondagmiddag 11 maart om 15.00 uur (!) Met om 14.00 uur een gratis inleiding verzorgd door Lin van Ellinckhuijsen. Jongeren die in het bezit zijn van een CJP/Cultuurkaart, schoolpas of collegekaart betalen slechts 14 euro per kaartje (kies voor prijstype 'CJP' in het online bestelgedeelte).


 

Kijk voor het complete dansaanbod in 's-Hertogenbosch op www.danscode.nl en meld u aan voor de nieuwsbrief! dans!code is het gezamenlijke dansprogramma van Theater aan de Parade, Verkadefabriek en Theaterfestival Boulevard.
Delen: |
Er zijn geen reacties
reageer

kies datum

kalender
week ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 

Zie ook

Nieuwsbrief aanmelden